Heljda i losos su jako kvalitetne i hranjive namirnice.
Ovaj je recept vrlo jednostavan, a siguran sam da ga se ne bi posramili ni najveći gurmani.
Vrijeme pripreme: 10 min Vrijeme kuhanja: 15 min Ukupno: 25 min
Sastojci:
Teriyaki umak:
-50ml sake,
-25ml rižinog octa,
-30ml sojinog umaka,
-žličica naribanog đumbira,
-žličica sezamovog ulja.
(Teriyaki umak napravimo tako da pomiješamo sve sastojke. Sezamovo ulje ugrijemo, tekućinu ulijemo u tavu i prokuhamo.)
– losos,
– hajdinska kaša,
– 1 žličica meda,
– 2 žlice sojinog umaka,
– žličica naribanog đumbira,
– sok 1 limuna.
Priprema:
U dvije šalice kipuće vode skuhamo hajdinsku kašu da bude al dente. Za to je potrebno oko 10 minuta. Ocijedimo i preselimo u zdjelu, polijemo s 2 žlice sojinog umaka, medom, sokom limuna i posipano đumbirom. Promiješamo i pokrijemo, da se ne ohladi.
Zagrijemo tavu namaščenu uljem i ispečemo komada lososa. Pečemo ga 2-3 minute tako da je koža okrenuta prema dolje, nakon čega ga okrenemo na drugu stranu i pečemo još dodatne 2 minute. Pažljivo uklonimo losos iz tave, obrišemo ostatke i u nju ulijemo teriyaki umak. Čekamo dok ne zavrije, te ponovno ubacimo losos, s kožom prema dolje. Pirjamo 2-3 minute, da losos upije umak, te poslužimo. Ostatak umaka polijemo po hajdinskoj kaši.
Dobar tek!