Bio to radni dan ili vikend, bio to obiteljski ručak ili večera s prijateljima – ovo je recept koji će oduševiti sve, posebno ljubitelje pečenog krumpira.
Krumpiru dodamo malo cheddar sira, kiselog vrhnja i začina – i već smo dobili izvrstan prilog pripremljen u pećnici. Uz ovaj recept očekuje nas izvrsno jelo i malo zaprljanog posuđa.
Vrijeme pripreme: 20 min Vrijeme kuhanja: 1 h Zahtjevnost:
Sastojci:
- 4 srednja velika batata ili mlada krumpira,
- 150 g sira cheddar ili drugog sira po želji,
- 5 žlica kiselog vrhnja,
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 1 luk,
- 3 češnja češnjaka,
- 1 žličica timijana,
- ½ žličice muškatnog oraščića,
- prstohvat soli,
- prstohvat papra,
- voda.
Priprema:
- Za početak uključimo pećnicu i podesimo temperaturu na 200 ° C.
- Dok se pećnica zagrijava, operemo krumpir, ogulimo i narežemo na tanke kolutiće. Sir naribamo, a luk narežemo na ploške.
- U zdjeli pomiješamo krumpir i narezani luk, začinimo solju, paprom, timijanom i muškatnim oraščićem. Dodamo malo maslinovog ulja i sve zajedno dobro promiješamo.
- Obložimo manji pleh papirom za pečenje i preko njega rasporedimo prvi sloj krumpira.
- Dodamo malo ribanog sira i ponovimo postupak. Dodajemo krumpir dok ga ne ponestane.
- Na kraju u maloj zdjeli pomiješamo ostatak sira, kiselog vrhnja, začina i vode.
- Sve to prelijemo po jelu i prekrijemo papirom za pečenje.
- Pečemo u pećnici dobrih 45 minuta, a zatim uklonimo papir kako bi se ispekao gornji sloj.
| 100 g | Porcija |
Energetska vrijednost | 164,25 kcal/689,85 kJ | 328,5 kcal/1379,7 kJ |
Bjelančevine | 5,72 g | 11,43 g |
Ugljikohidrati | 12,76 g | 25,52 g |
Masti | 10,06 g | 20,12 g |