Često me pitate što ponijeti sa sobom za ručak na poslu. Uvijek vam rado priskočim u pomoć i ponudim nešto novo - danas predlažem savijaču od špinata ili zeljanicu pripremljenu na moj, zdravi način. Pripremi ju dan prije, a višak možeš čuvati u zamrzivaču.
Vrijeme pripreme: 1h 10 min Vrijeme kuhanja: 35 min Ukupno: 1 sat 45 min
Sastojci:
Tijesto (za 3 savijače):
– 20 dag integralnog brašna,
– 0,5 dl vode,
– prstohvat soli,
– žličica sode bikarbone,
– žlica maslinovog ulja.
Nadjev:
– 500 g čiste skute,
– 1 grčki jogurt,
–sol,
– 3 jaja,
– 400 g svježeg špinata ili blitve,
Priprema:
Priprema tijesta će nam uzeti neko vrijeme. Sve sastojke pomiješamo, dobro umijesimo i pustimo da stoji oko sat vremena.U međuvremenu radimo nadjev. U 500 g čiste skute umiješamo grčki jogurt, tri jaja i sitno sjeckani sirovi špinat, te lagano posolimo.Nakon toga tijesto razvaljamo i prije nego što dodamo nadjev, pokapamo s par kapljica maslinovog ulja. Tijesto zavijemo kao palačinku ili savijaču, prema želji.
U zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva savijaču pečemo približno 35-40 minuta. Ako želimo hrskavu koricu, sačuvamo dvije žlice grčkog jogurta i kad se savijača peče približno 15 minuta, izvadimo ju van, pokapamo s par kapljica vode i pečemo još 10 minuta. Potom ju ponovno izvadimo iz pećnice, namažemo s dvije žlice grčkog jogurta i pečemo još 10 minuta.
Dobar tek!