Već me nekoliko ljudi pitali gdje mogu nabaviti punozrnate tortilje, zato sam danas odlučio s vama podijeliti sasvim jednostavan recept uz koji te tortilje možemo napraviti sami, doma ;) Uzet ću ovu priliku da se zahvalim svojim štićenicima jer su mi upravo oni u zatvorenoj grupi Formule za fit tijelo otkrili ovaj super recept.
Vrijeme pripreme: 45 min Vrijeme pečenja: 15 min Ukupno: 60 min
Sastojci:
Punozrnate tortilje(4 tortilje)
– 150 g punozrnatog pšeničnog brašna
– 1 čajna žličica kokosovog ulja
– nekoliko žličica jako vruće vode
– prstohvat soli
Nadjev
– kokosov maslac
– humus
– baby grah
– paprika
– tikvica
– cottage ili feta sir
– svježi korijander
– sol
Priprema:
Priprema tortilja
U zdjelu s brašnom dolijemo ulje i posolimo. Zatim u zdjelu dodamo vruću vodu i sastojke promiješamo kuhačom samo toliko da se povežu. Tijesto zatim dobro razvijemo da postane meko i podatno te da se ne lijepi za ruke (ako je tijesto presuho, dodamo još malo vruće vode, a ako je premokro, dodamo još malo brašna). Izrađeno tijesto oblikujemo u kuglu i pažljivo ju zamotamo u prozirnu foliju za čuvanje namirnica te pustimo da odmara 30 minuta.
Tijesto zatim razdijelimo na 4 dijela koje oblikujemo u kuglice. Kuglice pokrijemo vlažnom krpom i pustimo da odmaraju 5 minuta. Zatim kuglice nježno spljoštimo rukom i valjkom ih razvaljamo u okruglu, jako tanku palačinku. Zagrijemo tavu u kojoj zatim pečemo tortilje, na svakoj strani oko pola minute.
Nadjev
Zagrijemo wok, dodamo malo kokosovog maslaca i popržimo povrće. Osobno prvo pečem papriku i baby grah, zatim dodam tikvicu, sve zajedno pečem na umjerenoj vatri oko 10 minuta, pred kraj posolim i povrće je spremno.
Na tortilju dodam humus, povrće, cottage ili feta sir i natrgani svježi korijander i obrok je spreman.
Savjet:
*Ako želimo, možemo napraviti više tijesta za tortilje, ispeći ih i između njih položiti papir za pečenje. Čuvamo ih u zatvorenoj plastičnoj vrećici. U hladnjaku mogu stajati 3 dana.