Ufff… kad nastupi velika vrućina, to znači da je vrijeme za promjenu.
Mislim na svježije, laganije obroke. To naravno ne znači da takva jela imaju manje hranjivih tvari, daleko od toga.
Jednostavno je riječ o sastojcima koji su nešto svježiji, i jednostavno su prava hrana kad su temperature previsoke, da bi pasalo nešto drugo.
Jedna od mojih najdražih tvorevina je definitivno osvježavajuća fit salata.
Ne samo da ćete osvježiti i napuniti super hranjivim tvarima, nego je za točku na i još nevjerojatno jednostavna za pripremu.
Vrijeme pripreme: 10 min
Sastojci:
- ½ avokada,
- nešto laganog zrnatog sira,
- nešto tune u maslinovom ulju,
1 rajčica,
2 kisela krastavca,
mladi luk,
peršin,
sol,
papar,
čili,
punozrnati krekeri.
Priprema:
Kao što sam spomenuo, priprema Osvježavajuće, ljetne salate je nevjerojatno jednostavna.
Zato…
Prije nego što se uhvatiš pripreme, predlažem da sve sastojke skupiš na jednom mjestu i pronađeš nešto veću posudu koja će biti primjerena za miješanje.
Da bi priprema našeg specijaliteta bila ekspresna, savjetujem ti da najprije raspoloviš avokado, na sitne komadiće narežeš rajčicu, mladi luk, kisele krastavce i peršin.
Čim su prvi zadaci uspješno odrađeni, žlicom izdubi avokado i dobro ga izgnječi vilicom. Da bi proces tekao bez većih problema, jako je važno da u dućanu odabereš avokado koji je dovoljno zreo. Ako primijetiš da je plod mekan i da mu bez problema možeš odstraniti peteljku, onda znaš da je to to.
Zelenoj kremi od avokada zatim dodaš tunu i nešto malo laganog zrnatog sira. Savjetujem da sve skupa vilicom još jednom dobro izgnječiš i promiješaš.
Kad se okusi dobro izmiješaju i dobiješ onu pravu teksturu, u posudu istresi rajčicu narezanu na male komadiće, mladi luk, kisele krastavce i peršin te sve skupa začini solju, paprom i čilijem (naravno ako ti odgovara pikantan okus).
Sve sastojke zatim promiješaš žlicom i istreseš u manju posudu.
Svježu salatu si možeš priuštiti u kombinaciji s punozrnatim hrskavim pločicama (meni su osobni favorit one marke WASA), koje izlomiš na manje komadiće i dodaš već pripremljenoj salati.
Dobar tek!