Jesen je vrijeme buče, tj. tikve.
Bila bi prava šteta da tu jesensku dobrotu ne iskoristimo i u kuhinji.
Juha od buče je zdrava, a u hladnim danima jako dobro grije.
Vrijeme pripreme: 15 min Vrijeme kuhanja: 30 min Ukupno: 45 min
Sastojci:
– 1 velika butternut tikva ili hokaido tikva,
– 1/2 srednje velikog luka,
– 1,5 režnjić češnjaka,
– 1/2 žličice currya u prahu,
– 1 žličica sitno nasjeckanog đumbira,
– 1/2 žličice ljute paprike,
– sol, papar,
– bučine sjemenke za ukras,
– 1 bio kocka temeljca za juhu ( može biti povrtna, pileća ili goveđa) ,
– maslinovo ulje.
Priprema:
Na maslinovom ulju prvo popržimo nasjeckani luk. Dodamo češnjak i začine. Promiješamo. Zatim dodamo buču koju smo ogulili i narezali na kockice. Dinstamo 10-ak minuta uz miješanje.
Jušni temeljac rastopimo u 1l vrele vode, a 2dl dolijemo u posudu u kojoj kuhamo buču. Nakon otprilike 15 minuta, ili kad buča omekša, sve izmiksamo štapnim mikserom. Po osjećaju dodamo jušni temeljac (kocku smo rastopili u 1l vrele vode), tako da juha postane željene gustoće.
Dobar tek ;)