Kad zamiriše roštilj a krajičkom oka primijetiš da su u blizini i drugi sastojci koji su ti se motali po mislima, poželiš samo jednu stvar - da u što kraćem vremenu možeš pripremiti jako dobar burger.
Da bi ti to uspjelo po brzom postupku i da se nagradiš jednim od sočnijih burgera, danas sam za tebe pripremio recept zbog kojeg će tvoji okusni pupoljci poludjeti, a ti ćeš moći bez grižnje savjesti uživati u ukusnoj, fit verziji ovog jela.
Brzo pogledajmo što je sve potrebno.
Vrijeme pripreme: 13 min Vrijeme pečenja: 7 min Ukupno: 20 min
Sastojci:
– 500 grama mljevene govedine,
– žemljice od 100% punozrnatog brašna,
– 1 svježi avokado,
– ½ limete,
– nekoliko grančica peršina,
– 2 rajčice,
– ½ luka,
– kumin,
– sol,
– papar,
– čili,
– parmezan.
Priprema:
Za početak predlažem da napraviš»Guacamole«, odnosno umak od avokada. To je ekstra dodatak koji će fit burgeru dati egzotičan okus.
Priprema je jako jednostavna. Sve što moraš napraviti je u većoj posudi izmiješati meso avokada koje ćeš izdubiti žlicom, četvrtinu sitno sjeckanog luka, sok polovice limete, sitne komadiće rajčice i nešto malo peršina. Za točku na i kombinaciju začini soli i kuminom. Smjesu dobro izgnječi vilicom i super namaz je spreman.
Sljedeći korak je priprema ukusnih pljeskavica koje će se pobrinuti za sočnost nevjerojatno ukusnog obroka i biti izvor kvalitetnih bjelančevina.
Obožavam jednostavna jela odličnog okusa, pa ti savjetujem da ni na ovom koraku ne kompliciraš. Kombinacija na koju se kladim je pola kilograma mljevene govedine (može biti lopatica) četvrtina na sitno nasjeckanog luka, malo čilija, papar i sol.
Smjesu svih sastojaka jako dobro izmiješaš i oblikuješ u kuglice. Njih zatim oblikuješ u otprilike centimetar debele pljeskavice i ispečeš ih na već zagrijanoj tavi, odnosno na žar ploči. Savjetujem ti da meso pečeš na umjerenoj temperaturi i tako sačuvaš sočnost koja će tvom burgeru dati zaštitni znak.
Dok pečeš pljeskavice, na brzinu pripremi i ostale sastojke koji će tvoj burger učiniti posebnim.
Žemljice od 100% punozrnatog brašna prerežeš na pola, rajčicu narežeš na kolutove i naribaš grešno dobar parmezan. Naravno, ne smiješ zaboraviti avokado namaz koji već čeka svoju priliku da se pokaže.
Kad su pljeskavice skoro pečene, a svi ostali sastojci na svom mjestu, na redu je još zadnji korak.
Zapamti redoslijed; donji dio žemljice, zatim pljeskavica, parmezan, avokado namaz, rajčica i na kraju gornji dio žemljice.
1,2,3 i već možeš zagristi svoj fit burger.
Prije nego odjuriš u trgovinu, nemoj u komentar zaboraviti napisati koga ćeš pozvati na ručak. ;)
Dobar tek.