Čokolada koja ne deblja!
Znaš da su božanski okus, puna aroma i osjećaj kad zagrizeš u nju uvijek nešto posebno.
Zbog svih ovih jedinstvenih kvaliteta, čokolada glasi za namirnicu o kojoj je ovisno najviše pojedinaca.
Ako ti je poznat osjećaj kad se na sve moguće načine pokušavaš oduprijeti tom iskušenju, siguran sam da će te zanimati sljedeća informacija.
"Koja je to čokolada koja ne deblja?"
Već neko vrijeme čokolada zauzima prvo mjesto na ljestvici slatkih grijeha koji mnogima kvare planove o čvrstom tijelu i fit figuri.
Često od prijatelja ili svojih štićenika čujem rečenicu:
»Osjećao sam se odlično i nisam napravi niti jednu grešku sve dok si nisam priuštio malo čokolade.«Ruku na srce, kad se prvi komadić ove grešno dobro poslastice otopi u ustima, rijetko se tko može zaustaviti na toj točki. Kod većine se priča nastavlja sve dok ne ostane samo prazna ambalaža proizvoda, a kao točka na i dolazi osjećaj grižnje savjesti jer smo pokleknuli pred iskušenjem.
Ali zašto?Ako se ne varam, glavni sastojak čokolade bi trebala biti zrna kakaa, a ona su puna hranjivih sastojaka.
Sadrže vlakna, brojne minerale, antioksidante, teobromin itd.
U čemu je onda problem i zašto čokolada glasi za namirnicu koja negativno utječe na tvoju figuru, osjećanje i zdravlje?
KAD OSNOVNI SASTOJAK VIŠE NIJE GLAVNI, JAVLJA SE PROBLEM
Da odgovorim na ovo pitanje dovoljna je samo jedna riječ. DODATCI!Upravo oni su ti koji u potpunosti uništavaju ugled čokoladi.
Kako bismo lakše došli do odgovora koja je prava čokolada, moramo se pobrinuti da ih sve ne bacamo u isti koš.Različite čokolade dijelimo u tri skupine:
- mliječna čokolada,
- tamna čokolada,
- bijela čokolada.
U koju skupinu spada određena čokolada prije svega ovisi o podatku koliko kakaa sadrži i koji se sastojci koriste u njenoj obradi.
GLAVNO PITANJE: KOJU JE OD SVIH ČOKOLADA NAJPAMETNIJE IZABRATI?
Svima dobro poznata klasična, odnosno mliječna čokolada je ona koja sadrži približno 30-40 posto kakaa, što je jako malo. Uz to, sadrži puno jednostavnih šećera, mlijeko, često i umjetna sladila, nekvalitetne masnoće itd.Ne treba nam puno vremena da shvatimo da su svi dodaci koje sadrži mliječna čokolada krivi za loše osjećanje, suvišnu masnoću i umor.
Još gori izbor od mliječne čokolade je bijela čokolada. Ona praktički ne sadrži kakao i zapravo je riječ o kombinaciji jednostavnih šećera, mlijeka, vanilije i kakaovog maslaca.Zapravo ni ne znam zašto ju uopće uvrštavaju među čokolade.
KAD IZABEREŠ PRAVU, SITUACIJA SE U POTPUNOSTI MIJENJA
No, tamna čokolada je sasvim druga priča. Ako govorimo iskreno, čini mi se da jedino ona i zaslužuje naziv ČOKOLADA. Tamna čokolada sadrži od 60 do 99 posto kakaa, može biti bez imalo dodanog šećera i načelno ne sadrži štetne aditive.Okusom je više gorka, aroma je puno specifičnija, a osjećaj kad ju jedeš potpuno drugačiji.
Upravo su te karakteristike one koje tamnu čokoladu po brzom postupku stavljaju ispred drugih.
Kao točka na i, prava čokolada pozitivno utječe na sljedeće stvari:
- snižava krvni tlak,
- pozitivno utječe na razinu dobrog HDL kolesterola,
- dobro utječe na rad mozga,
- snižava nivo stresa,
- kvalitetan je izvor antioksidansa.
PRIJE NEGO ŠTO OPUSTOŠIŠ ZALIHE, PROČITAJ OBJAVU DO KRAJA
Ali oprez!To naravno ne znači da svaki dan morate pojesti 100 grama čokolade.
Ono što želim naglasiti je da nije ništa strašno ako si tu i tamo, na primjer kad ste be energije, priuštite komadić prave tamne čokolade i ugasite želju za ovom kakaovom poslasticom.
Važno je da ste oprezni pri izboru, odnosno tijekom kupovine. Odaberite onu koja sadrži što više kakaa, ne sadrži dodatni šećer ili umjetna sladila.
A možete je i sami napraviti. Predlažem ovaj recept.Nemojte zaboraviti da prava čokolada također ima svoju kalorijsku vrijednost koja, ako ne pazite na pravilo umjerenosti, može negativno utjecati na vašu tjelesnu težinu.