Vrijeme blagdana je pred vratima, zato nam pored toplog čaja, paše i pokoji keks.
Upravo zato vam danas predstavljam recept, kojeg nam je preporučila Aleksandra.
Vrijeme pripreme: 30 min Vrijeme kuhanja: 10 min Ukupno: 40 min
Sastojci:
– 2 šalice heljdinog brašna,
– 1/2 šalice mljevenih orahov,
– 1 mala žlica sode bikarbone,
– 1 mala žlica praška za pecivo,
– prstohvat soli,
– 2 male žlice kokosovog šećera,
– 100 g kokosovog maslaca,
– 1/2 male žlice cimeta, kardamoma, đumbira, klinčića, vanilije u prahu (odnosno po okusu),
– 2 male žlice mljevenog lanenog sjemena,
– 2 male žlice mljevene chia sjemenke,
– 1/4 šalice sojinog mlijeka,
– 1/2 šalice besana/brašna od slanutka
Priprema:
U manjoj posudi pomiješamo lanene i chia sjemenke sa mlijekom i pustimo 10 min, da nastane sluzava masa. Tek tad masi dodamo brašno od slanutka i po potrebi malo mlijeka. Pustimo par minuta, da se masa zgusti.
U drugu posudu stavimo brašno i ostale suhe sastojke. Dodamo masu sa sjemenkama, mlijeko i brašno od slanutka, te kokosov maslac. Masu zgnječimo u tijesto, kojeg damo u hladnjak za 20 minuta. Onda razvučemo tijesto i oblikujemo kekse. Pečemo ih na 180 približno 10 min.
Tijestu možemo po želji dodati ribanu čokoladu, grožđice, goji jagode, murve,…