Zobene pahuljice: 5 fit recepata za ukusan i hranjiv obrok
Zobene pahuljice su bez sumnje namirnica koju većina ljudi odmah povezuje s fit, uravnoteženim i zdravim obrocima.
Naravno ima više razloga za to.
To je namirnica koja:
- se smatra izvrsnim izvorom energije,
- možeš je pripremati u raznim kombinacijama s drugim namirnicama,
- može se pohvaliti niskim glikemijskim indeksom i
- smatra se izvrsnim izvorom mikro i makronutrijenata.
Osim toga, riječ je o cjenovno vrlo pristupačnoj namirnici koja ne zahtijeva pretjerano kuharsko znanje za pripremu raznolikog i ukusnog obroka.
Ali to nije sve...
Zobene pahuljice, između ostalog, zahvaljujući svom sastavu (visoki udio složenih ugljikohidrata), izvrsne su u borbi protiv viška kilograma.A ako se pitaš je li mršavljenje uz zobene pahuljice uopće moguće, odgovor je naravno da.
Složeni ugljikohidrati, koji također uključuju vlakna, brinu se:- o tome da lakše izbjegneš napade gladi,
- duže zadržavaš osjećaj sitosti i
- nemaš problema sa sporim metabolizmom.
Stoga, zobene pahuljice svakako zaslužuju mjesto na jelovniku svakog pojedinca koji se odluči za raznoliku prehranu, a samim time želi više energije, bolje raspoloženje i fit tijelo.
Kako se ova jednostavna namirnica u različitim oblicima može naći na tvojem jelovniku, otkrivaju informacije u nastavku.
Uz malo mašte i uz pomoć dobrih savjeta, nikada se nećeš moći prejesti zobene kaše, čak ni ako je jedeš svaki dan.
Zato što prije provjerimo u čemu je zapravo tajna savršenih kombinacija.
SADRŽAJ:- SVOJSTVA ZOBENIH PAHULJICA
- PREDNOSTI KONZUMACIJE ZOBENIH PAHULJICA
- NUSPOJAVE
- KAKO KUHATI/PRIPREMITI ZOBENE PAHULJICE?
- ZOBENA KAŠA ZA DORUČAK
- ZOBENA KAŠA ZA VEČERU
- 5 FIT RECEPATA ZA MRŠAVLJENJE
SVOJSTVA ZOBENIH PAHULJICA
Zobene pahuljice su namirnica biljnog porijekla – prave se od sjemenki zobi.
Smatraju se izvrsnim izvorom vlakana, minerala i antioksidansa. Njihova "super moć" krije se u tome što možda naizgled ne rade ništa posebno, ali imaju apsolutno čudesno djelovanje na organizam...
Riječ je o namirnici koja se može pohvaliti niskim glikemijskim indeksom, što znači da nakon konzumacije ne dolazi do naglog dizanja šećera u krvi (a posljedično i naglog dizanja inzulina), što se inače smatra prilično nepovoljnom situacijom koja je povezana s izraženim napadajima gladi.
Osim toga, zobene pahuljice mogu se pohvaliti i sljedećim "super svojstvima":
- Iako su biljnog podrijetla, smatraju se solidnim izvorom proteina, što je važna informacija za svakoga tko želi čvršće i fit tijelo.
- Oni su skriveni adut u održavanju lijepe kože, kose i noktiju. Sve to na račun antioksidansa, vitamina B i elemenata u tragovima poput cinka, mangana i bakra.
- Predstavljaju odličan štit u borbi protiv napadaja gladi.
- Sadrže manje šećera od ostalih žitarica, a snižavaju razinu šećera u krvi i doprinose zdravlju kardiovaskularnog sustava.
- Odličan su izbor i za one osjetljive na gluten... Zob spada u namirnice bez glutena, no istina je da zbog različitih načina proizvodnje može doći u dodir s drugim žitaricama. Svima s dijagnosticiranom celijakijom ili intolerancijom na gluten stoga se preporučuje da pri odabiru zobenih pahuljica obrate pozornost i na oznaku "bez glutena".
Što se tiče kvalitete, instant žitarice su najlošiji izbor jer su najviše obrađene i najčešće sadrže puno umjetnih sladila. Postupak njihove pripreme je vremenski manje zahtjevan, jer ih jednostavno pomiješaš s vodom ili mlijekom, ali imaju i najmanje teksture.
Za doručak se možeš počastiti kuhanom zobenom kašom s voćem po izboru, za ručak ukusnom povrtnom pljeskavicom sa zobenim pahuljicama ili možeš uživati u šarenoj salati s dodatkom zobenih pahuljica i dan završiti laganom večerom, npr. juhom od povrća, kojoj u drugoj polovici kuhanja dodaš zobene pahuljice.
Za užinu su izvrstan izbor razne žitne pločice ili frapei od voća i povrća sa zobenim pahuljicama.
HRANLJIVA VRIJEDNOST (KALORIJE)
Zbog svojstava zobi, poput visokog udjela proteina, visokog udjela vlakana i niskog glikemijskog indeksa, zobena kaša može se pohvaliti izvrsnom nutritivnom vrijednošću. 100 g zobenih pahuljica sadrži 367 kcal, odnosno:- 66,8 g ugljikohidrata,
- 8 g proteina,
- 8,3 g vlakana,
- 60,2 g škroba,
- 0,6 g topivih šećera.
PREDNOSTI KONZUMACIJE ZOBENIH PAHULJICA
Prednosti konzumiranja zobenih pahuljica su zaista brojne...
Smatramo ih "doručkom šampiona" ponajprije zato što tijelu osiguravaju sve hranjive tvari bez naglog porasta šećera u krvi te, između ostalog, produžuju osjećaj sitosti.
Nabrojimo još nekoliko ključnih prednosti zobenih pahuljica:
- Snižavaju razinu kolesterola jer su bogate vlaknima, posebice beta-glukanima.
- Stabiliziraju razinu šećera u krvi. Zbog visokog udjela vlakana i niskog udjela šećera ubrajaju se u namirnica s niskim glikemijskim indeksom.
- Korisne su za želudac i crijeva, jer olakšavaju probavne procese.
- Djeluju umirujuće na rad živčanog sustava.
- Jačaju nokte i kosu zbog sadržaja bakra i vitamina B.
- Promiču zdravlje srca i pomažu u regulaciji tjelesne težine.
NUSPOJAVE
Kao i u svemu u životu, i kod konzumiranja zobenih pahuljica preporuča se umjerenost...
Pretjerana količina može izazvati neugodnu nadutost u trbuhu, proljev ili druge probavne probleme kod nekih osoba.KAKO KUHATI/PRIPREMITI ZOBENE PAHULJICE?
Kuhati zobene pahuljice da ili ne? To je sad pitanje…
Zaista nema pravog odgovora na pitanje kako napraviti zobene pahuljice...
Načini su neograničeni: možeš ih jesti sirove, kuhati, peći u obliku zdravih kolačića ili pljeskavica... Odluka je tvoja.
Ali, u svakom slučaju, dijelimo s tobom nekoliko korisnih savjeta za pripremu najukusnijih zobenih pahuljica...
U loncu prvo zakuhaj tekućinu (mlijeko ili vodu), smanji temperaturu, dodajte zobene pahuljice i prstohvat soli. Sve dobro izmiješaj i kuhaj 5-10 minuta dok pahuljice ne omekšaju i upiju tekućinu.
Pripremljenu zobenu kašu možeš začiniti nekim od sljedećih dodataka:
- suho ili svježe voće (banane, bobičasto voće, jabuke, brusnice, grožđice, suhe šljive/marelice, datulje, narezani kokos...);
- orašasti plodovi i sjemenke (bademi, lješnjaci, orasi, chia sjemenke, sjemenke bundeve...);
- začini (cimet, kardamom, muškatni oraščić...);
- kokos ili obični jogurt;
- zdravi zaslađivači.
Zobene pahuljice su pristupačna namirnica s niskim glikemijskim indeksom, koja se smatra izvrsnim izvorom energije jer sadrži različite mikro i makronutrijente. Ova namirnica može ti pomoći pri mršavljenju jer sadrži puno vlakana zbog kojih lakše izbjegavaš napadaje gladi.
ZOBENA KAŠA ZA DORUČAK
Šalica zobenih pahuljica obogaćena orašastim plodovima i voćem smatra se jednim od dobitnih doručaka. Obrok bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima opskrbljuje tvoje tijelo energijom odmah ujutro.
Pitaš li se koliko grama zobenih pahuljica možeš pojesti za doručak?Od 60 g zobenih pahuljica, 250 ml mlijeka ili bilo kojeg biljnog napitka, 50 g borovnica i 20 g oraha možeš pripremiti optimalan obrok za "dobro jutro".
ZOBENA KAŠA ZA VEČERU
Postoje i brojne mogućnosti za pripremu ukusnih večera sa zobenim pahuljicama...
Evo nekoliko brzih i korisnih načina:
- ukusan i hranjiv dodatak miješanim salatama;
- za juhe i variva umjesto krumpira možeš koristiti zobene pahuljice koje dodaješ tek u drugoj polovici kuhanja - one daju gušću i kremastiju teksturu.
- Zobene pahuljice s mlijekom ili jogurtom izvrstan su izbor i za zasitnu večeru, koja ujedno osigurava pravilnu probavu.
5 FIT RECEPATA ZA MRŠAVLJENJE
Još uvijek se zapituješ što će li se sutra naći na tvojem jelovniku za doručak, ručak ili večeru? U nastavku te čeka još nekoliko ideja!
Predstavljamo 5 fit recepata sa zobenim pahuljicama koji ti mogu pomoći ukrotiti napade gladi i posljedično, naravno, izgubiti koji kilogram viška.
BANANIN SMOOTHIE
Započnite dan zdravim, zasitnim i niskokaloričnim smoothijem koji je gotov za manje od minute, a možeš ga popiti na putu do posla ili u teretanu.
Izgovor da nemaš vremena za zdrav doručak odpada!
Sve što trebaš za pripremu je:
- 100 ml vode,
- 150 ml bademovog mlijeka,
- 20 g zobenih pahuljica,
- 100 g banana,
- 50 g borovnica,
- 2 mjerice proteina u prahu.
Sve izmiksaš u blenderu da dobiješ kremastu smjesu, a onda samo uživaj u božanstvenom ukusu!
ZOBENA KAŠA PREKO NOĆI
Još jedan ukusan i jednostavan recept savršen za sve koji su uvijek u žurbi...
Sve što trebaš za pripremu je:
- ½ narezane banane,
- ½ šalice malina,
- ½ šalice borovnica,
- šalica pravog grčkog jogurta,
- ½ šalice zobenih pahuljica,
- 2 žličice chia sjemenki.
Zobene pahuljice navečer prelije jogurtom, dodaj chia sjemenke i voće pa sve stavi u hladnjak i ostavi preko noći – ujutro će te čekati osvježavajući doručak.
OMLET SA ZOBENIM PAHULJICAMA
Omlet sa zobenim pahuljicama toliko je ukusan da će se naći na tvojem jelovniku za doručak, ručak i večeru!
Sve što trebaš je:
- 60 g zobenih pahuljica,
- 30 g nemasnog svježeg sira,
- 3 jaja,
- 50 g luka,
- 50 g šampinjona,
- papar i sol.
Proces je jednostavan…
U blender dodaj zobene pahuljice, svježi sir, 1 dl vode i prstohvat soli. Sve smiksaj u gustu smjesu.
Zatim poprži nasjeckani luk i dodaj gljive koje pirjaš dvije minute. Pripremljenu masu izlij u tavu, popapri i posluži kad su jaja umućena.
ZOBENI PUDING (BEZ KUHANJA)
„Overnight oats“, kako bismo rekli na engleskom, može biti izuzetno hranjiv, zasitan doručak. Pripremi ga večer prije, a ujutro će te već čekati odličan obrok.
Sastojci:- 1 dl biljnog mlijeka (bademovo, kokosovo ili zobeno),
- 1 dl vode,
- 2 žlice grčkog jogurta,
- 2 žlice chia sjemenki,
- zobene pahuljice od cijelog zrna,
- vanilija.
Sve sastojke pomiješaj u čaši i stavi u hladnjak preko noći. Ujutro možeš dodati malo badema ili voća po želji i jelo je gotovo.
SVJEŽE PLOČICE OD LANA
- 280 g lanenih sjemenki,
- 400 g zobenih pahuljica,
- 80 g oraha,
- 400 g datulja,
- 600 g jabuka,
- 20 g cimeta.
Zalogaj koji si možeš priuštiti bez grižnje savjesti priprema se u samo 15 minuta, zato smo sigurni da će se pločice sve češće naći na tvojem jelovniku.
- Za početak blenderom sitno samljeti zobene pahuljice, sjemenke lana i datulje.
- Sve istresi u zdjelu, dodaj cimet i promiješaš.
- Za još bolji okus možeš pripremiti umak od jabuka i dodati ga ostalim sastojcima.
- Orahe grubo nasjeckaj (ili ih prethodno samelji zajedno sa pahuljicama, sjemenkama i datuljama) i dodaj u pripremljenu masu.
- Masu rasporedi na uski pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- Pleh stavi u hladnjak da se pločice malo stvrdnu.
Dobar tek!