14-dnevni veganski jelovnik + 40 besplatnih recepata

Vegansko nije zdravo!
TakoÄer, nije zdrav nijedan drugi naÄin prehrane, ako zabraviĆĄ na kljuÄna pravila.
To znaÄi da se usprkos biranju kvalitetnih namirnica suoÄavaĆĄ s problemima kao ĆĄto su:
- loĆĄe raspoloĆŸenje,
- nedostatak energije,
- pad Äiste miĆĄiÄne mase i snage,
- nemoguÄnost dobre koncentracije i
- nepotpuna regeneracija.
Vjerojatnost da ÄeĆĄ se suoÄiti s kojom od ovih neugodnosti je utoliko veÄa ako se moraĆĄ pridrĆŸavati odreÄenih ograniÄenja pri odabiru namirnica.
Naime, moĆŸe se dogoditi da tijelu ne pruĆŸiĆĄ dovoljno kljuÄnih nutrijenata i tako si radiĆĄ viĆĄe ĆĄtete nego koristi.
BuduÄi da su odreÄena ograniÄenja dio veganskog naÄina prehrane, opreza nikad previĆĄe.
Zato je pala odluka da ti otkrijem âŠ
kako toÄno je strukturiran uravnoteĆŸen veganski jedilnik. U nastavku te Äeka viĆĄe od 40 recepata, koji zajedno Äine besplatan Äetrnaestdnevni jelovnik, pomoÄu kojeg moĆŸeĆĄ na jednostavan naÄin pruĆŸiti svom tijelu sve nutrijente, kljuÄne za tvoj uspjeh.
Zato predlaĆŸem da ĆĄto prije pogledamo kako izgleda pobjedniÄka strategija.
SADRĆœAJ:
- Ć TO ZNAÄI VEGANSTVO?
- KAKVA JE VEGANSKA PREHRANA?
- Ć TO JEDU VEGANI?
- 3 KLJUÄNA TRIKA ZA URAVNOTEĆœEN VEGANSKI JELOVNIK
- BESPLATNI DVETJEDNI VEGAN JELOVNIK
Ć TO ZNAÄI VEGANSTVO?
Za poÄetak moramo odgovoriti na osnovno pitanje.
Ć to znaÄi veganstvo? Definicija veganstva je zapravo puno ĆĄira, nego ĆĄto to veÄina misli.
ObuhvaÄa poloĆŸaj pojedinca koji dolazi iz pozicije u kojoj ne razmiĆĄlja o sebi i svojim osjeÄajima, veÄ stavlja drugo ĆŸivo biÄe na prvo mjesto i razmiĆĄlja o tome kako se osjeÄao kad je zbog odreÄenog dobra (hrana, odjeÄa, kozmetika ...) dalo ĆŸivot ili su ga muÄili.
Odnosno, pojedinac se maksimalno trudi da drugom ĆŸivom biÄu namjerno ne nanese patnju.
To znaÄi da je to ĆŸivotna praksa ili glediĆĄte koje, izmeÄu ostalog, ima vrlo snaĆŸan utjecaj na prehranu pojedinca.

KAKVA JE VEGANSKA PREHRANA?
Ako se pitaĆĄ ĆĄto sve vegani ne jedu, odgovor je vrlo jednostavan.
Veganska prehrana iskljuÄuje konzumiranje hrane iz ĆŸivotinjskih izvora.
To znaÄi da se vegani zbog etiÄkih ili zdravstvenih razloga odriÄu konzumiranju:
- mesa i mesnih proizvoda (kako kopnenih, tako i morskih ĆŸivotinja),
- mlijeka i mlijeÄnih proizvoda,
- jaja i
- meda.
Strogo odbijanje konzumiranja mlijeka, mlijeÄnih proizvoda, jaja i meda karakteristika je po kojoj se veganski jelovnik razlikuje od vegetarijanskog.
Pa, unatoÄ Äinjenici da je osnova veganskog menija iskljuÄivo biljna hrana, to ne znaÄi da govorimo o jednoliÄnom i monotonom jelovniku.
Daleko od toga!
To potvrÄuju ĆĄaroliki, raznoliki i ukusni recepti koji te oÄekuju u nastavku, kao i popis veganske hrane.
Ć TO JEDU VEGANI?
Popis namirnica podijeljen je u razliÄite skupine namirnica, gdje su naglaĆĄene one najtipiÄnije, radi lakĆĄeg razumijevanja i boljeg pregleda, ĆĄto znaÄi da zapravo postoji joĆĄ viĆĄe moguÄnosti.
POPIS VEGANSKIH NAMIRNICA
| Ć krob | Mahunarke | PovrÄe | VoÄe | OraĆĄÄiÄi i sjemenke | Gljive i alge | Biljna ulja |
| krumpir | graĆĄak | kelj | jabuke | orasi | vrganji | konopljino ulje |
| pĆĄenica | grah | brokula | kruĆĄke | ljeĆĄnjaci | lisiÄarke | laneno ulje |
| zob | mahune | cvjetaÄa | BobiÄasto voÄe | bademi | ĆĄampinjoni | avokadovo ulje |
| riĆŸa | leÄa | ĆĄpinat | groĆŸÄe | brazilski orasi | kamenice | maslinovo ulje |
| heljda | soja | zelje | smokve | lanene sjemenke | klorela | |
| proso | slanutak | blitva | mango | sezamove sjemenke | nori | |
| salata | banana | konopljine sjemenke | kelp | |||
| mrkva | dinja | buÄine sjemenke | ||||
| cikla | lubenica |
TABLICA KLJUÄNIH NUTRIJENATA S OBZIROM NA SKUPINU
Veganski popis za kupovinu je podijeljen na viĆĄe skupina, jer na temelju svake od njih svom tijelu dajeĆĄ odreÄene nutrijente.
Stoga je vrlo vaĆŸno da odabirom namirnica koje staviĆĄ na svoj veganski jelovnik âpokrijeĆĄâ sve skupine, jer u protivnom poveÄavaĆĄ ĆĄansu da se suoÄiĆĄ s nedostatkom barem jedne od hranjivih tvari.
| Skupina namirnica | Glavni nutrijenti karakteristiÄni za odreÄenu skupinu |
| ĆĄkrob | vlakna, minerali, antioksidansi, bjelanÄevine, vitamini skupine B |
| mahunarke | vlakna, minerali, vitamini |
| povrÄe | zaĆĄtitni nutrijenti |
| voÄe | vitamin C, antioksidansi, vlakna |
| oraĆĄÄiÄi i sjemenke | zdrave masti, vitamini |
| gljive i alge | jod, ĆŸeljezo |
VEGANSKA PREHRAMBENA PIRAMIDA
Osim onoga ĆĄto je veÄ istaknuto, koliÄina pojedinaÄne hrane koju dnevno konzumiraĆĄ odreÄuje koliko je tvoja veganska prehrana uravnoteĆŸena.
Stoga je osnova 14-dnevnog jelovnika, koji te oÄekuje u nastavku, piramida veganske hrane koja osigurava da unosiĆĄ dovoljno svih hranjivih tvari.
Dakle, ne previĆĄe, kao ni premalo.
To znaÄi da se moramo pridrĆŸavati sljedeÄih smjernica, odnosno preporuka.

| Skupina namirnica | Broj porcija koje je preporuÄljivo dnevno konzumirati |
| ĆĄkrob | 6 |
| povrÄe | 4 |
| mahunarke | 3 |
| voÄe | 2,5 |
| oraĆĄÄiÄi i sjemenke | 2 |
| gljive i alge | 0,2 |
No, prije nego ĆĄto otkrijemo besplatni 14-dnevni veganski jelovnik, moramo neĆĄto reÄi o joĆĄ tri kljuÄna elementa plana uravnoteĆŸene prehrane.
3 KLJUÄNA TRIKA ZA URAVNOTEĆœEN VEGANSKI JELOVNIK
UnatoÄ Äinjenici da raznovrsna veganska prehrana opskrbljuje tijelo svim mikro i makronutrijentima, dodatni oprez u osiguravanju nekih zasigurno nije suviĆĄan.
To se posebno odnosi na sljedeÄa tri elementa.
VITAMIN B12
Vitamin B12 nezamjenjiv je element za zdrav organizam i dobrobit.
IzmeÄu ostalog, ovaj mikronutrijent igra vaĆŸnu ulogu uâŠ
- smanjenju umora i iscrpljenosti,
- normalnom funkcioniranju imunoloĆĄkog i ĆŸivÄanog sustava,
- Sintezi DNK,
- metabolizmu hranjivih tvari,
- stvaranju crvenih krvnih stanica
i brojnim drugim procesima.
U vezi unoĆĄenja dovoljne koliÄine vitamina B12 pojavljuje se prepreka koja je izravno povezana s veganskom prehranom.
Glavni izvori vitamina B12 su:
- teleÄa jetra,
- svinjska jetra,
- ĆĄkoljke,
- tuna,
- pastrva
i neke druge namirnice ĆŸivotinjskog podrijetla, kojima, naravno, nije mjesto na veganskom jelovniku.
Stoga, ako ne uzmeĆĄ u obzir tu opasnost, neĆĄto je vjerojatnije da ÄetĆĄ se suoÄiti s nedostatkom ovog mikronutrijenta.
Da ne bi bilo zabuneâŠ
Nedostatak vitamina B12 (moĆŸe) biti prisutan i kod pojedinaca koji inaÄe uvrĆĄtavaju svu hranu na svoj jelovnik.
Ćœelim samo istaknuti da je u sluÄaju veganske prehrane vjerojatnost ovog problema obiÄno veÄa, pa toplo preporuÄujem da tijelu daĆĄ ovaj element u obliku kvalitetnog dodatka prehrani.
VITAMIN D
U sliÄnoj situaciji kao i vitamin B12 nalazi se joĆĄ jedan mikronutrijent.
A to je âŠ
vitamin D.
IzmeÄu ostalog brine se i za bolju apsorpciju kalcija i fosfora u tankom crijevu, ĆĄto doprinosi zdravljuâŠ
- kostiju,
- miĆĄiÄa,
- koĆŸe i
- ImunoloĆĄkog sustava.
Poput vitamina B12, tako i vitamin D nalazimo prvenstveno u namirnicama iz ĆŸivotinjskog izvora.
Stoga se u jelovniku, koji se temelji na biljnoj hrani, mora posebno paziti na to da se uz pomoÄ kvalitetnih dodataka prehrani postignu optimalne vrijednosti i na taj naÄin osigura sjajna dobrobit i zdrav organizam.
BJELANÄEVINE

Uz spomenute vitamine, veganska prehrana moĆŸe biti malo veÄi zalogaj za sve one koji izmeÄu ostalog ĆŸele poboljĆĄati svoju miĆĄiÄnu masu.
Naime, uvjet za postizanje ovog cilja je unos dovoljne koliÄine bjelanÄevina, koje se smatraju osnovnim gradivnim elementima miĆĄiÄa.
Koliko proteina bi trebalo dnevno konzumirati otkriva ti ovaj uÄinkovit kalkulator, koji ti olakĆĄava strukturiranje samog jelovnika.
Da ne bi bilo zabune âŠ
I u teoriji i u praksi, izgradnja miĆĄiÄa pokazala se savrĆĄeno izvedivom i ostvarivom ako se odluÄiĆĄ za vegansku prehranu.
No, istina je da moraĆĄ malo viĆĄe paĆŸnje posvetiti pametnom izboru hrane, u Äemu Äe pomoÄi i donja tablica.
| Namirnica | Udio bjelanÄevina na 100 grama |
| spirulina | 64,5 g |
| crvena leÄa | 25,8 g |
| buÄine sjemenke | 24,5 g |
| Maslac od kikirikija | 23,7 g |
| konopljine sjemenke | 22 g |
| chia sjemenke | 21,1 g |
| bademi | 18 g |
| slanutak | 17 g |
| zob | 15,5 g |
| kvinoja | 14 g |
| ĆĄpinat | 2,9 g |
| smeÄa riĆŸa | 2,6 g |
BESPLATNI DVETJEDNI VEGAN JELOVNIK
Sva spomenuta pravila ukljuÄena su i u dvotjedni veganski jelovnik, koji te Äeka u nastavku.
Opremljen je popisom sastojaka te koliÄinama i uputama, ĆĄto znaÄi da neÄe biti problema u pripremi jela.
TJEDAN 1
DAN 1
DORUÄAK: PROTEINSKI SMOOTHIE
SASTOJCI:
- 2-3 banane
- 2 dl zobenih pahuljica
- 2 dl hladne vode
- 1 ĆŸlica maslaca od kikirikija
- 1-2 ĆŸlice proteina od vanilije (biljnih)
PRIPREMA:
Sve sastojke izmiksamo u blenderu i popijemo napitak. TekuÄinu dodajemo ovisno o tome koliko ĆŸelimo gust napitak.
RUÄAK: HELJDINA KAĆ A S GLJIVAMA
SASTOJCI:
- 100 g heljdine kaĆĄe
- 1 srednji luk (nasjeckan)
- 1 ÄeĆĄanj ÄeĆĄnjaka (sitno nasjeckanog)
- 200 g tanko narezanih gljiva (ĆĄampinjoni)
- svjeĆŸi perĆĄin i kopar
- sol i papar
PRIPREMA:
Heljdinu kaĆĄu operemo vodom i kuhamo u vruÄoj i slanoj vodi oko 15-20 minuta.
OÄistimo i nareĆŸemo gljive. Luk nareĆŸemo i pirjamo na 1-2 ĆŸlice maslinovog ulja da postakleni. Dodamo gljive i kuhamo dok ne puste sokove, a sokovi zatim ispare. Dodamo 2 reĆŸnja nasjeckanog ÄeĆĄnjaka, nasjeckanog perĆĄina, prstohvat ili dva kopra i posolimo i popaprimo po ukusu. MoĆŸemo dodati dimljenu papriku u prahu i / ili kajenski papar ako ĆŸelimo da bude pikantnije.
VEÄERA: KREM JUHA OD CVJETAÄE S BROKULOM I KRUMPIROM
SASTOJCI:
- 1 srednji luk (nasjeckan)
- 3 ÄeĆĄnja ÄeĆĄnjaka (nasjeckana)
- 1 mala cvjetaÄa
- 1 mala brokula
- 2 srednja krumpira
- biljno ulje, sol, papar, kopar, kajenski papar, prstohvat dimljene paprike u prahu
PRIPREMA:
Na maslinovom ulju poprĆŸimo nasjeckani luk i dodamo nasjeckane mahune. Sve povrÄe nareĆŸemo na male komadiÄe i stavimo u lonac u kojem su luk i ÄeĆĄnjak. Dodamo 1,5 l vode i priÄekamo da zavrije. Dodamo zaÄine po ukusu i nakon otprilike 20 minuta kuhanja na umjerenoj vatri sve izmijeĆĄamo ĆĄtapnim mikserom.
DAN 2
DORUÄAK: TOFU S POVRÄEM
SASTOJCI:
- 150 g tofua
- 1 srednji luk
- pola zelene paprike
- pola crvene paprike
- sol, papar i kurkuma
PRIPREMA:
Na ĆŸlici maslinovog ulja poprĆŸimo luk, a kad malo postakli, dodamo narezanu papriku. Dodamo dobro osuĆĄen i narezan tofu. ZaÄinimo, a tofu zgnjeÄimo vilicom.
PosluĆŸimo s komadom ili dva integralnog tosta.
RUÄAK: VARIVO OD LEÄE
SASTOJCI: za 2 osobe
- 130 g smeÄe leÄe (namoÄene preko noÄi)
- 1 srednji luk (nasjeckan)
- 3 ÄeĆĄnja ÄeĆĄnjaka (nasjeckana)
- 1 veliki poriluk
- 1/2 srednje cvjetaÄe (Ili brokule)
- 2 srednje mrkve
- 1 ĆĄalica smrznutog graĆĄka
- 2 lovorova lista
- maslinovo ulje, sol, papar, kurkuma, prstohvat dimljene paprike u prahu, kopar
PRIPREMA:
SmeÄu leÄu namoÄimo preko noÄi i prije kuhanja dobro operemo pod vodom.
U velikom loncu na maslinovom ulju poprĆŸimo nasjeckani luk i poriluk te dodamo nasjeckani ÄeĆĄnjak. Dodamo narezanu mrkvu, cvjetaÄu, graĆĄak, leÄu i heljdinu kaĆĄu.
Dodamo 1l vode i pustimo da zavrije (na kraju dodajemo vodu ako je juha pregusta ..)
Dodamo zaÄine po ukusu i ostavimo da se kuha na srednjoj vatri 20-30 minuta.
VEÄERA: PALENTA S POVRÄEM
SASTOJCI: za 2 osobe
- 150 g kukuruznog braĆĄna (palenta)
- 1 srednji luk (nasjeckan)
- 2-3 ÄeĆĄnja ÄeĆĄnjaka (sitno nasjeckanog)
- 1 poriluk srednje veliÄine
- 1 velika tikvica
- 100 g tanko narezanih gljiva (ĆĄampinjoni)
- 1 limenka sjeckane rajÄice
- svjeĆŸi perĆĄin, origano, bosiljak
- sol i papar, kurkuma
PRIPREMA:
Ć ampinjone, poriluk i tikvice ogulimo i nareĆŸemo.
Palentu skuhamo prema uputama na pakiranju (prokuhamo vodu, palentu dodajemo lijevom rukom uz mijeĆĄanje desnom rukom pjenjaÄom).
Luk nareĆŸemo i prĆŸimo na 3 ĆŸlice biljnog ulja. Dodamo narezani poriluk, tikvice i gljive te kuhamo joĆĄ nekoliko minuta dok ne omekĆĄa.
Dodamo 2-3 ÄeĆĄnja nasjeckanog ÄeĆĄnjaka i limenku sjeckane rajÄice i promijeĆĄamo.
Na kraju dodamo nasjeckani perĆĄin, prstohvat ili dva origana i bosiljak te posolimo i popaprimo po ukusu. U povrÄe umijeĆĄamo kuhanu palentu i promijeĆĄamo.
DAN 3
DORUÄAK: SMOOTHIE ZDJELA S GRANOLOM
SASTOJCI:
- 1 banana
- 2 nektarine
- sok od 1 naranÄe
- ĆĄaka granole
- 1-2 ĆŸlice chia sjemenki
- 1-2 ĆŸlice kokosa
PRIPREMA:
PomijeĆĄamo voÄe u blenderu. Ako voliĆĄ rjeÄe, dodaĆĄ joĆĄ soka od naranÄe. UlijeĆĄ u zdjelu i dodaĆĄ granolu, sjemenke i kokos.
RUÄAK: SEITAN SA Ć AMPINJONIMA I KRUMPIROM U KOMADIMA
SASTOJCI: za 2 osobe
- 200 g seitana
- 200 g ĆĄampinjona
- 1 ÄeĆĄanj ÄeĆĄnjaka
- sol, papar, perĆĄin
- 5-6 velikih krumpira
PRIPREMA:
Skuhamo krumpir u slanoj vodi, dodamo 1-2 ĆŸlice kokosovog ulja i perĆĄin. U tavi zagrijemo 2 ĆŸlice maslinovog ulja. IspeÄemo ĆĄampinjone narezane na ploĆĄke, dodamo ÄeĆĄnjak i zaÄine te na kraju seitan.
VEÄERA: MJEĆ ANA SALATA S TEMPEHOM
SASTOJCI:
- pola glavice zelene salate
- 1 ĆĄalica kuhanog graha
- 1-2 rajÄice
- ĆĄaka kukuruza
- sol, papar, jabuÄni ocat i maslinovo ulje
- reĆŸanj ÄeĆĄnjaka (nije obavezno)
- 100 g mariniranog tempeha
PRIPREMA:
Tempeh mariniramo 15 minuta u 2 ĆŸlice sojinog umaka, ĆŸliÄicom maslinovog ulja i ĆŸliÄicom maslaca od kikirikija. OÄistimo salatu i nareĆŸemo rajÄice. PovrÄe stavimo u zdjelu, tempeh poprĆŸite u tavi i sve zajedno pomijeĆĄajte.
DAN 4
DORUÄAK: PROSENA KAĆ A S JABUKAMA I Ć LJIVAMA
SASTOJCI:
- 100 g prosene kaĆĄe
- 1 narezana jabuka
- ĆĄaka narezanih suhih ĆĄljiva
PRIPREMA:
Skuhamo prosenu kaĆĄu, a na polovici kuhanja dodamo narezanu jabuku i ĆĄljive. Po ĆŸelji dodamo 10 g vanil ĆĄeÄera.
RUÄAK: INTEGRALNE Ć PAGETE U SOJINOM BOLONJEZ UMAKU
SASTOJCI: za 2 osobe
- 200 g integralnih ĆĄpageta (ili bilo koje druge tjestenine)
- 1 srednji luk
- 2 velika reĆŸnja ÄeĆĄnjaka (nasjeckana)
- 1 velika mrkva (naribana)
- 1 zelena paprika (narezana na male komadiÄe)
- 400 ml pirea od rajÄice
- 100 g sojinih mrvica
- 1 ĆĄalica graĆĄka (smrznuti ili konzervirani) - po izboru
- 2 ĆŸlice maslinovog ulja
- 1-2 lovorova lista
- sol, papar, kajenska paprika, kurkuma, crvena dimljena paprika u prahu, kopar, origano, bosiljak
PRIPREMA:
Na maslinovom ulju poprĆŸimo nasjeckani luk i dodamo nasjeckani ÄeĆĄnjak (pazimo da ÄeĆĄnjak ne zagori jer postane gorak okus ...) Dodamo naribanu mrkvu i narezanu papriku u lonac s lukom i ÄeĆĄnjakom i mijeĆĄamo dok pirjamo. Dodamo pire od rajÄice, sojine mrvice, 1-2 lovorova lista i zaÄine. (Ako ÄeĆĄ dodati smrznuti graĆĄak, vrijeme je da ga dodaĆĄ. Ako koristiĆĄ graĆĄak iz konzerve, moĆŸeĆĄ ga dodati na kraju). Ako je umak pregust, dodamo 1-2 dl vode i kuhamo joĆĄ 5 minuta. Provjerimo je li umak dovoljno zaÄinjen.
VEÄERA: SALATA OD KUPUSA S GRAHOM
SASTOJCI:
- pola glavice kupusa
- 1 konzerva graha
- 1 ÄeĆĄanj ÄeĆĄnjaka (po ĆŸelji)
- Sol, ocat, maslinovo ili buÄino ulje
PRIPREMA:
Kupus nareĆŸemo, dodamo ocijeÄen i opran grah i zaÄinimo.
DAN 5
DORUÄAK: ZOBENA RIĆœA
SASTOJCI:
- 110 g riĆŸe
- 3 dl zobenog napitka
- 1 dl vode
- prstohvat soli
- 1 vanil ĆĄeÄer
PRIPREMA:
RiĆŸu operemo i ocijedimo. Zajedno sa zobenim napitkom i vodom stavimo riĆŸu u lonÄiÄ i kuhamo na srednjoj vatri 20 minuta. Tijekom kuhanja dodamo prstohvat soli i vanilin ĆĄeÄer. Na kraju dodamo kakao ili ĆŸlicu namaza od badema po ukusu.
RUÄAK: PIR S TIKVICAMA, PAPRIKOM I Ć AMPINJONIMA
SASTOJCI: za 2 osobe
- 200 g pira
- 1 srednji luk (nasjeckan)
- 2-3 ÄeĆĄnja ÄeĆĄnjaka (sitno nasjeckanog)
- 300 g tikvica
- 1 zelena paprika
- 200 g tanko narezanih gljiva (ĆĄampinjoni)
- svjeĆŸi perĆĄin i kopar
- sol i papar, kurkuma
PRIPREMA:
Pir operemo pod vodom i kuhamo u vruÄoj i slanoj vodi oko 15-20 minuta.
OÄistimo i nareĆŸemo ĆĄampinjone, papriku i tikvice). Luk nareĆŸemo i prĆŸite na 3 ĆŸlice biljnog ulja. Dodamo narezanu papriku, tikvice i gljive te kuhamo joĆĄ nekoliko minuta dok ne omekĆĄaju. Dodamo 2-3 ÄeĆĄnja nasjeckanog ÄeĆĄnjaka, nasjeckanog perĆĄina, prstohvat ili dva kopra i posolimo i popaprimo po ukusu. Po ĆŸelji moĆŸemo dodati i dimljenu papriku u prahu i / ili kajenski papar ako ĆŸelite da bude pikantnije.
Dodamo kuhani pir i promijeĆĄamo.
VEÄERA: GUACAMOLE NAMAZ
SASTOJCI: za 2 osobe
- 1-2 avokada
- 1 rajÄica
- 1 manji luk
- 1 reĆŸanj ÄeĆĄnjaka
- limunov sok
- sol, papar
PRIPREMA:
Ogulimo avokado, te na sitno nasjeckamo luk, ÄeĆĄnjak i rajÄicu. Sve zajedno pomijeĆĄamo i zdrobimo vilicom. PosluĆŸimo na integralnom kruhu ili toastu.
DAN 6
DORUÄAK: PROTEINSKE PALAÄINKE
SASTOJCI:
- 150 g pirovog integralnog braĆĄna
- 30 g biljnih proteina (okus vanilije)
- prstohvat soli
- 2 dl zobenog napitka
- 3 dl hladne vode
- 1 ĆŸlica kokosovog ulja
- 1 banana
PRIPREMA:
PomijeĆĄamo pjenjaÄom sve sastojke osim banane. Dodamo bananu i izmiksamo ĆĄtapnim mikserom. Ostavimo 20-30 minuta sa strane i napravimo palaÄinke. PremaĆŸemo ih dĆŸemom ili namazom od oraha. PalaÄinke su rahle i trebaĆĄ pravu tavu i ulje kako se tijekom peÄenja ne bi previĆĄe zalijepile za dno posude.
RUÄAK: PAD THAI S POVRÄEM
SASTOJCI: za 2 osobe
- 200 g ĆĄirokih riĆŸinih rezanci
- 200 g tofua (izrezanog na kockice) - ako ĆŸeliĆĄ da bude hrskaviji, preprĆŸi ga s 2 ĆŸlice integralnog pirovog braĆĄna
- 3 ĆŸlice sezamovog ulja (ili bilo kojeg drugog biljnog ulja)
- 1 poriluk srednje veliÄine
- 1 mrkva srednje veliÄine
- 1 tikvica
- 4 ĆĄampinjona
- 1/2 zelene paprike (moĆŸe biti i ĆŸuta, crvena ili sve tri)
- 2 ĆŸlice sjemenki sezama
- ĆĄaka sjeckanog kikirikija
Sastojci za umak:
- 3dl hladne vode
- 1/2 ĆŸliÄice suĆĄenog Äilija
- 7 ĆŸlica svijetlog umaka od soje
- 1 ĆŸlica tamnog umaka od soje
- 1 prstohvat kurkume
- 2 ĆŸlice riĆŸinog braĆĄna (ili ĆĄkroba od krumpira)
- sok od 1 limete
- 1 ĆŸlica maslaca od kikirikija
PRIPREMA:
NareĆŸemo tofu i povrÄe. U 3dl hladne vode pomijeĆĄamo 1 ĆŸlicu maslaca od kikirikija, 2 ĆŸlice riĆŸinog braĆĄna, sok od limete i dodamo Äili sa soja umakom i kurkumom. Kockice tofua uvaljamo u braĆĄno i poprĆŸimo na 3 ĆŸlice sezamovog ulja da postane hrskav. PrĆŸeni tofu ostavimo sa strane i poÄnemo peÄi povrÄe.
RiĆŸine rezance stavimo u vruÄu vodu (pripremimo kako je naznaÄeno na pakiranju, ali obiÄno je potrebno samo 3 minute da omekĆĄaju - raÄunaj da Äe se skuhati u umaku). Kad povrÄe malo omekĆĄa, u wok dodamo rezance od riĆŸe. Dodamo smjesu od Äili-sojinog umaka u maslac od kikirikija i promijeĆĄamo. Na kraju dodamo tofu, sezam i kikiriki. PriÄekamo da umak prokuha, malo se zgusne i sve sjedini. Ako je umak pregust, postupno dodajemo malo vode.
VEÄERA: MJEĆ ANA SALATA S FRANCUSKIM PRELJEVOM
SASTOJCI:
- œ glavice zelene salate
- 1 rajÄica
- œ krastavca
- grah i kukuruz
Preljev: 1 ĆŸlica veganske majoneze, pola ĆŸliÄice senfa, prstohvat soli i papra, jabuÄni ocat)
PRIPREMA:
Operemo povrÄe, nareĆŸemo i zaÄinimo po ukusu. Sastojke za preljev pomijeĆĄamo u zdjelici i prelijemo preko salate. U sluÄaju da je preljev pregust, moĆŸe se dodati koja ĆŸlica vode.
DAN 7
DORUÄAK: MANGORANÄA
SASTOJCI:
- 1 mango
- Sok 5 naranÄi
PRIPREMA:
Ocijedimo sok od naranÄi i ogulimo mango. Oboje izmiksamo u blenderu i popijemo
RUÄAK: TJESTENINA OD PIRA S RAJÄICOM I ÄEĆ NJAKOM
SASTOJCI: za 2 osobe
- 200 g tjestenine od pira
- 4 velika reĆŸnja ÄeĆĄnjaka (sitno nasjeckana)
- 250 g cherry rajÄice (prerezane na pola ili Äetvrtine)
- maslinovo ulje
- zaÄini (sol, papar, origano, bosiljak, kurkuma)
- 1dl vode u kojoj se kuhala tjestenina
PRIPREMA:
Skuhamo tjesteninu prema uputama na pakiranju i saÄuvamo malo vode za umak (1-2 dl). Dok se tjestenina kuha, stavimo maslinovo ulje u veliku tavu i dodamo nasjeckani ÄeĆĄnjak, a kad se zagrije, nakon otprilike 10 sekundi, dodamo narezanu rajÄicu. Kad prokuha, smanjimo temperaturu i dodamo zaÄine. Kuhamo oko 5 minuta da rajÄice omekĆĄaju.
Za joĆĄ umaka dodamo malo vode iz kuhane tjestenine koju smo ostavili sa strane (oko 1-2 dl). U umak umijeĆĄamo tjesteninu, ponovno promijeĆĄamo i posluĆŸimo.
Ako nemaĆĄ cherry rajÄice, moĆŸeĆĄ narezati veÄe rajÄice ili upotrijebiti konzervu rajÄice, ali svjeĆŸa je uvijek bolja.
VEÄERA: MJEĆ ANA SALATA S PEÄENIM SLANUTKOM
SASTOJCI:
- œ glavice zelene salate
- ĆĄaka rukole
- zelje
- 1 rajÄica
- 1 konzerva slanutka
PRIPREMA:
Slanutak operemo pod mlazom vode i osuĆĄimo. OsuĆĄeno pomijeĆĄamo sa ĆŸlicom maslinovog ulja, dodamo prstohvat soli, kajenski papar i ÄeĆĄnjak u prahu. PeÄemo u peÄnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Svo povrÄe oprati, narezati i zaÄiniti po ĆŸelji. Dodamo peÄeni slanutak i promijeĆĄamo.
TJEDAN 2
DAN 9
DORUÄAK: NAMAZ OD HUMUSA NA INTEGRALNOM KRUHU
SASTOJCI:
- 1 limenka kuhanog slanutka
- 2 reĆŸnja ÄeĆĄnjaka
- 1 ĆŸlica tahinija (paste od sezama)
- pola soka od limuna
- 1/4 ili pola ĆŸliÄice soli (dodajemo polako i po ukusu)
- 3 ĆŸlice maslinovog ulja
PRIPREMA:
Slanutak ocijedimo i saÄuvamo tekuÄinu. ÄeĆĄnjak ogulimo i nasjeckamo. Limun operemo, prepolovimo i iscijedimo sok. Slanutak, ÄeĆĄnjak, tahini, sol i limunov sok istresemo u multipraktik i brzo promijeĆĄamo. Tijekom mijeĆĄanja dodamo ulje i malo spremljene tekuÄine (oko 1/4 ĆĄalice) kako bi namaz bio kremaste teksture. MijeĆĄamo joĆĄ nekoliko minuta dok masa ne postane jednoliÄna i glatka. PosluĆŸimo u posudi za posluĆŸivanje ili spremimo u manje staklenke. PosluĆŸimo uz integralni kruh i svjeĆŸe povrÄe narezano na ĆĄtapiÄe.
RUÄAK: POVRÄE NA ĆœARU S TOFUOM
SASTOJCI: za 2 osobe
- 2 velike tikvice
- 10 velikih ĆĄampinjona
- 200 g dimljenog tofua
- zaÄini i maslinovo ulje
PRIPREMA:
Tikvice i ĆĄampinjone ogulimo i nareĆŸemo na ploĆĄke. Zagrijemo ulje na roĆĄtilju ili u tavi i poprĆŸimo povrÄe. Ocijedimo tofu i zamotamo u krpu kako bismo uklonili viĆĄak tekuÄine. NareĆŸemo ga na ploĆĄke, poprĆŸimo i zaÄinimo po ĆŸelji.
VEÄERA: KREM JUHA OD PORILUKA
SASTOJCI: za 2 osobe
- 1,5 veliki poriluk
- 3 srednja krumpira
- 1 velika mrkva
- biljno ulje, sol, papar, kurkuma, prstohvat dimljene paprike u prahu, kopar
PRIPREMA:
Na biljnom ulju (moĆŸe se koristiti i maslinovo) isprĆŸimo nasjeckani poriluk i dodamo na tanko narezanu mrkvu i krumpir. Dodamo 1,5 l vode i zakuhamo (na kraju dodamo vodu ako je juha pregusta ..) Dodamo zaÄine po ukusu i nakon 20 -ak minuta kuhanja na umjerenoj vatri sve izmijeĆĄamo ĆĄtapnim mikserom.
DAN 9
DORUÄAK: NAMAZ OD CRVENOG GRAHA I INTEGRALNI TOST
SASTOJCI:
- 1 srednji luk
- 2 reĆŸnja ÄeĆĄnjaka
- 1 limenka crvenog graha
- 1 ĆŸliÄica senfa
- Sol, papar, kopar, dimljena paprika u prahu, kajenski papar
PRIPREMA:
PoprĆŸimo luk i nasjeckan ÄeĆĄnjak. Sve sastojke stavimo u blender i izmiksamo do ĆŸeljene teksture (moĆŸe se upotrijebiti i ĆĄtapni miker). Namaz Äuvamo u hladnjaku do 5 dana.
RUÄAK: PEÄENA RIĆœA S POVRÄEM I TOFUOM
SASTOJCI: za 2 osobe
- 150 g tofua (tofu "kajgana")
- sol, crni papar, kurkuma i 3 ĆŸlice sezamovog ulja
- 200 g kuhane basmati riĆŸe
- 2 ĆŸlice sezamovog ulja, 2 ĆŸlice ulja od kikirikija
- 1 veliki luk
- 2-3 velike mrkve (narezane na kockice)
- 1 ĆĄalica graha
- 4-6 ĆŸlica svijetlog umaka od soje
PRIPREMA:
Skuhamo basmati riĆŸu (obiÄno je potrebna 1 ĆĄalica riĆŸe i 2 ĆĄalice vode, ali slijedi upute na pakiranju!) IzreĆŸemo tofu i povrÄe da sve bude spremno.
U tavi s malo ulja preprĆŸimo tofu. ZaÄinimo solju, crnim paprom i kurkumom. Vilicom zgnjeÄimo tofu i promijeĆĄamo.
U woku ili velikoj tavi poprĆŸimo luk i mrkvu narezane na kockice, a kad omekĆĄaju, dodamo graĆĄak i nastavimo kuhati. Kad je povrÄe skuhano, dodamo basmati riĆŸu i tofu. Dodamo soja sos i promijeĆĄamo. Po ĆŸelji ga moĆŸemo dodati viĆĄe za jaÄi okus.
VEÄERA: JUHA OD BUNDEVE
SASTOJCI: za 2 osobe
- 1 srednji luk
- 2 ÄeĆĄnja ÄeĆĄnjaka - nasjeckana
- 2 srednja krumpira (200 g)
- pola male hokaido bundeve (400 g)
- 2 ĆŸlice maslinovog ulja
- 1 lovorov list
- Sol, papar, kopar, kurkuma
- 1/2 ĆŸliÄice dimljene paprike u prahu
- 0,5-1 l vode
PRIPREMA:
Hokkaido bundevu nareĆŸemo na 4 velika komada, izvadimo sjemenke i stavimo je peÄi oko 15 minuta na 200 stupnjeva Celzija. Kad se malo ohladi, uzmemo ĆŸlicu i odvojimo meso bundeve od kore.
Luk nareĆŸemo i pirjamo na 3 ĆŸlice biljnog ulja.
Dodamo nasjeckani ÄeĆĄnjak i promijeĆĄamo tek toliko da zamiriĆĄe ... ÄeĆĄnjak se ne bi smio zapeÄi jer Äe imati gorak okus.
Dodamo krumpir i bundevu te sve zalijemo vodom.
Dodajmo lovorov list i pustimo da prokuha. Zatim dodamo sve zaÄine i kuhamo oko 20 minuta na umjerenoj vatri.
Kad je sve kuhano, izvadimo lovorov list i juhu mijeĆĄamo ruÄnom mikserom dok ne postane glatka. Ako je juha pregusta, dodamo malo vode i joĆĄ soli ili drugih zaÄina.
DAN 10
DORUÄAK: ZOBENE PAHULJICE S VOÄEM
SASTOJCI:
- 80 g zobenih pahuljica
- Voda ili biljni napitak
- 1 jabuka
- 1 banana
- 1 ĆĄaka svjeĆŸih bobica
- 1 ĆŸlica namaza od badema
PRIPREMA:
Zobene pahuljice skuhamo u vodi ili biljnom napitku. Tijekom kuhanja dodamo narezanu bananu i jabuku. Na kraju posipamo svjeĆŸim bobicama i namazom od badema.
RUÄAK: KVINOJA S POVRÄEM I TEMPEHOM
SASTOJCI: za 2 osobe
- 200 g kvinoje
- 100 g dimljenog tempeha
- 1 naribana mrkva
- 1 tikvica
- 1 paprika
- 2 rajÄice
- œ male konzerve kukuruza
- 1 ÄeĆĄanj ÄeĆĄnjaka
- sol, papar, origano, bosiljak, maslinovo ulje
PRIPREMA:
Svo povrÄe nareĆŸemo na komade. Skuhamo kvinoju prema uputama s ambalaĆŸe. Tempeh ispeÄemo na tavi ili u peÄnici. Zagrijemo tavu i na maslinovom ulju poprĆŸimo na komadiÄe narezano povrÄe i naribanu mrkvu. Na kraju dodamo ÄeĆĄnjak, zaÄine, kukuruz i tempeh.
VEÄERA: SALATA OD KRUMPIRA S KRASTAVCIMA
SASTOJCI:
- 3 krumpira
- 1 krastavac
- 1 luk
- sol, papar, jabuÄni ocat, maslinovo ulje
PRIPREMA:
Krumpir ogulimo, nareĆŸemo i skuhamo. Krastavac naribamo, a luk nareĆŸemo na ploĆĄke. Sve zajedno pomijeĆĄamo u zdjeli i zaÄinimo po ĆŸelji.
DAN 11
DORUÄAK: VOÄE PO IZBORU
SASTOJCI:
Pojedemo toliko voÄa dok ne budemo siti (npr. 6-8 nektarina).
PRIPREMA:
VoÄe operemo i pojedemo.
RUÄAK: PIZZA S POVRÄEM
INGREDIENTI za 2 pizze (u sluÄaju nedostatka vremena, kupimo veÄ pripremljeno tijesto)
- 20g svjeĆŸeg kvasca (ili 1 pakiranje suhog kvasca)
- 250 ml tople vode
- 1 ĆŸlica smeÄeg ĆĄeÄera
- 250g bijelog braĆĄna (tip 500)
- 200g pirovog integralnog braĆĄna
- 1 ĆŸlica soli
- 2 ĆŸlice maslinovog ulja
Umak:
- 1 konzerva rajÄice
- zaÄini (sol, origano, bosiljak)
- 200 g veganskog sira
- PovrÄe po izbiru (gljive, masline, poriluk, kukuruzâŠ)
PRIPREMA:
PomijeĆĄamo ĆŸlicu ĆĄeÄera, ĆŸlicu braĆĄna, 20 g mljevenog svjeĆŸeg kvasca i toplu vodu (NE VRUÄU!) u velikoj zdjeli. Umjesto svjeĆŸeg kvasca, moĆŸeĆĄ koristiti suhi kvasac iz vreÄice. Stavimo na toplo mjesto da se kvasac digne oko 10-15 minuta.
Dodamo maslinovo ulje i sol te mijeĆĄamo uz postupno dodavanje braĆĄna (ne smijeĆĄ iskoristiti sve). Tijesto Äe biti ljepljivo i kad je pregusto za mijeĆĄanje, prebacimo ga na lagano pobraĆĄnjenu povrĆĄinu i mijesimo oko minute da se formira labava kugla (pazimo da ga ne umijesimo previĆĄe).
Vratimo tijesto u zdjelu i prekrijemo ga plastiÄnom folijom ili kuhinjskom krpom i stavimo na toplo mjesto da se diĆŸe oko 1 sat ili dok ne udvostruÄi svoju veliÄinu. Ć tapnim mikserom pomijeĆĄamo rajÄice iz konzerve i zaÄine.
Zagrijemo peÄnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Kad je tijesto spremno, probuĆĄimo ga kako bismo oslobodili mjehuriÄe zraka. Podijelimo tijesto na pola.
Lagano razvaljamo tijesto na lagano pobraĆĄnjenoj radnoj povrĆĄini s lagano pobraĆĄnjenim rukama ili valjkom. Stavimo na pripremljeni lim za peÄenje i rukama razvuÄemo u krug. Podignemo rub tijesta prema gore kako bismo stvorili rub za koru.
PremaĆŸemo tijesto umakom od rajÄice, dodamo omiljeno povrÄe i veganski sir, te peÄemo do 20 minuta.
VEÄERA: GRÄKA SALATA
SASTOJCI:
- 2-3 rajÄice
- œ krastavca
- 1 paprika
- 100 g veganske fete
- Ć aka crnih maslina
- Sol, balzamiÄni ocat, maslinovo ulje
PRIPREMA:
Operemo povrÄe, nareĆŸemo i zaÄinimo po ukusu. Po ĆŸelji dodamo zelenu salatu.
DAN 12
DORUÄAK: SOJIN JOGURT S VOÄEM I GRANOLOM
SASTOJCI:
- 100-200 g sojinog jogurta po izbiru
- 1 banana
- 1 nektarina
- Ć aka jagoda i borovnica
- Ć aka granole
- 1 ĆŸlica chia sjemenki
PRIPREMA:
OÄistimo voÄe i nareĆŸemo na manje komade. Sve sastojke pomijeĆĄamo u zdjelici.
RUÄAK: RIĆœINI REZANCI S PORILUKOM I SEITANOM NA MONGOLSKI NAÄIN
SASTOJCI: za 2 osobe
- 250g ĆĄirokih riĆŸinig rezanaca
- 200g seitana (moĆŸe se upotrijebiti i tofu)
- 1-2 veÄa poriluka
Sastojci za umak:
- 3dl hladne vode
- 1/2 Äajne ĆŸliÄice suhog Äilija
- 7 ĆŸlica svijetlog sojinog umaka
- 1 ĆŸlica tamnog sojinog umaka
- 1 prstohvat kurkume
- 2 ĆŸlice riĆŸinog braĆĄna (ili krumpirovog ĆĄkroba)
PRIPREMA:
Seitan nareĆŸemo na kockice, a poriluk na manje kvadrate.
PomijeĆĄamo 2 ĆŸlice riĆŸinog braĆĄna u 3dl hladne vode i dodamo Äili sa soja umakom i kurkumom. PeÄemo seitan u tavi sa ĆŸlicom ili dvije ulja dok ne postane malo hrskav. RiĆŸine rezance stavimo u kipuÄu vodu (pripremimo kako je naznaÄeno na pakiranju, ali obiÄno je potrebno samo 3 minute da omekĆĄaju - raÄunaj da Äe se skuhati u umaku). U wok sejtanu dodamo poriluk narezan na kockice, a kad postane mekĆĄi, dodamo rezance od riĆŸe. Na kraju dodamo smjesu od Äili-sojinog umaka i promijeĆĄamo. Pustimo da zavrije i ako je umak pregust, dodamo malo vode.
VEÄERA: JUHA OD CVJETAÄE S KRUMPIROM I PORILUKOM
SASTOJCI: za 2 osobe
- 1 luk
- 2 reĆŸnja ÄeĆĄnjaka
- 1 mala glavica cvjetaÄe
- 2 krumpira
- 2 velike mrkve
- 1 mali poriluk
- Sol, papar, kopar, lovorov list
PRIPREMA:
PovrÄe ogulimo i nareĆŸite na male komadiÄe. Na maslinovom ulju poprĆŸimo luk i poriluk te dodamo sve ostale sastojke. Ulijemo 1 litru vode i pustimo da zavrije. Posolimo i dodamo zaÄine te kuhamo na umjerenoj vatri oko 20 minuta ili dok se krumpir ne skuha.
DAN 13
DORUÄAK: VOÄE PO IZBORU
SASTOJCI:
Pojedemo onoliko voÄa da smo siti (npr. 1 ananas)
PRIPREMA:
VoÄe operemo/nareĆŸemo i pojedemo.
RUÄAK: BEZMESNE LAZANJE
SASTOJCI:
- 15 listova za lazanje
- 1 veliki luk (nasjeckan)
- 2-3 velika reĆŸnja ÄeĆĄnjaka (nasjeckana)
- 3 ĆŸlice nasjeckane stabljike celera
- 2 naribane mrkve
- 100 g sojinih mrvica
- 7 dl umaka od rajÄice (+ 2dl vode)
- zaÄini (1 ĆŸliÄica origana, 1 ĆŸliÄica bosiljka, 2 ĆŸliÄice soli, 1 / 2-1 ĆŸliÄica papra, 1 ĆŸliÄica dimljene paprike u prahu)
- 1 ĆŸlica smeÄeg ĆĄeÄera
- 2 lovorova lista
- 200 g naribanog veganskog sira (GreenVie - okus gaude)
BeĆĄamel umak:
- 1 dl vode
- 2 dl zobenog napitka (ili bilo koji drugi: sojin, riĆŸin..)
- 1-2 ĆŸlice bijelog braĆĄna (tip 500)
- zaÄini (sol, papar, kurkuma, malo kopra, kajenski papar) - moĆŸe se dodati i ĆŸlicu vegete
PRIPREMA:
OÄistimo i nasjeckamo sveĆŸe povrÄe. U velikoj tavi ili woku poprĆŸimo luk na 3 ĆŸlice ulja (da postakli), dodamo mrkvu, zelje i ÄeĆĄnjak te pirjamo oko 5 minuta. Dodamo mrvice soje i zaÄine, pa ulijemo umak od rajÄice i vodu. Dodamo ĆĄeÄer, 2 lovorova lista i ostavimo da se krÄka oko 5-10 minuta.
U meÄuvremenu pripremimo beĆĄamel. PjenjaÄom pomijeĆĄamo sve sastojke za beĆĄamel umak u velikoj tavi pazeÄi da se ne stvore grudvice i mijeĆĄamo dok ne zavrije. Smanjimo vatru i mijeĆĄamo dok se umak ne zgusne. Ako ti se dogodi da je previĆĄe gust, dodajĆĄ malo vode.
Prilikom sastavljanja lazanja poÄnemo s 3 lista lazanja, zatim s 8-10 ĆŸlica umaka i dodamo naribani veganski sir. Ponavljamo postupak dok nam ne ponestane tijesta. Posljednji dio prelijemo beĆĄamel umakom i posipamo naribanim sirom.
PeÄemo 25-30 minuta u peÄnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzijusa.
VEÄERA: SALATA OD RAJÄICE S VEGANSKIM FETA SIROM
SASTOJCI:
- 3 rajÄice
- 1 manji luk
- 100 g veganskega feta sira narezanog na kocke
- Sol, jabuÄni ocat, maslinovo ulje
PRIPREMA:
Operemo povrÄe, nareĆŸemo i zaÄinimo po ukusu.
DAN 14
DORUÄAK: SENDVIÄ S DIMLJENIM TOFUOM
SASTOJCI:
- 80 g dimljenog tofua
- 1-2 integralna peciva sa sjemenkama
- senf i/ili hren
- 2 lista zelene salate
- Polovica na trakice narezane paprike
PRIPREMA:
Tofu nareĆŸemo na tanke ĆĄnite i ispeÄemo na tavi. Dodamo zaÄine ili 1 ĆŸlicu sojinog umaka.
DORUÄAK: SENDVIÄ S DIMLJENIM TOFUOM
SASTOJCI: za 2 osobe
- 1 srednje velike cvjetaÄe
- 2 krumpira (na tanko narezana)
- 1 srednje velika paprika
- 2 mrkve
- 1/2 poriluka
- 10 ĆĄampinjona
- maslinovo ulje i zaÄini (sol, kajenski papar, kurkuma, ÄeĆĄnjak u prahu, kopar)
PRIPREMA:
PeÄnicu zagrijemo na 200 stupnjeva. Svo povrÄe nareĆŸemo na manje komade, a krumpir na tanje ploĆĄke, jer se duĆŸe vremena kuha/peÄe. Sve tavimo u veÄi lim za peÄenje, dodamo zaÄine i maslinovo ulje. Sve dobro promijeĆĄamo rukama i peÄemo u peÄnici pribliĆŸno 30-40 minut, ovisno o tome koliko ĆŸelimo da se sve zapeÄe.
VEÄERA: MAHUNE U SALATI
SASTOJCI:
- 250 g mahuna
- 1 manji luk
- Sol, jabuÄni ocat, maslinovo ulje
PRIPREMA:
Mahune skuhamo u posoljenoj vreloj vodi. Kad se ohladi zaÄinimo po ukusu i po ĆŸelji dodamo perĆĄin.
Nema kraja raznolikosti i bogatstvu obroka.
Obilje ukusnih, jednostavnih i zdravih obroka moĆŸeĆĄ pronaÄi u naĆĄoj riznici, u kojoj se izmeÄu ostalog nalaze i recepti za sve one koji oboĆŸavaju veganske obroke.
DODATAK ZA BRĆœE MRĆ AVLJENJE
Izgradnja savrĆĄenog tijela zahtijeva puno vremena i truda.

Za ĆĄto manji gubitak dragocjenog vremena, imamo joĆĄ jedan neizostavan element tvojeg jelovnika.
Zove se Active Burn â prvorazredni metaboliÄki aktivator.
MjeĆĄavina devet paĆŸljivo odabranih sastojaka:
- ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti,
- prirodno potiskuje apetit i ĆĄtiti te od napadaja gladi,
- poboljĆĄava raspoloĆŸenje i sprjeÄava emocionalno prejedanje,
- pomaĆŸe u poboljĆĄanju sastava tijela.
Kombiniraj Active Burn s cikliranjem ugljikohidrata i veÄ danas poÄni ĆĄtedjeti za odjeÄu koja Äe uskoro krasiti tvoje novo, isklesano tijelo.