Je li istina da ugljikohidrati debljaju? 5 zaboravljenih ugljikohidrata koje preporučam…
Kad razgovor krene u smjeru suvišnih kilograma i ugljikohidrata, odnosno šećera, većina pomisli na bijeli kruh, tjesteninu, slastice, slatka pića itd. Istina je da su to namirnice koje relativno negativno utječu na vaše osjećanje i figuru, ali nemojte zaboraviti na činjenicu da nisu svi ugljikohidrati isti. Pogledajmo pet kvalitetnih namirnica koje sadrže kvalitetne ugljikohidrate.
#1 KVINOJA
Prvo mjesto na popisu je rezervirano za kvinoju, koja iz dana u dan sve više dobiva na prepoznatljivosti. I to ne bez razloga. Riječ je o namirnici koja sadrži dvaput više bjelančevina od ostalih žitarica i 9 esencijalnih aminokiselina. Ima relativno nizak glikemijski indeks, što je značajka namirnica koje sadrže kompleksne, odnosno zdrave ugljikohidrate.Uz to, ova je namirnica bogata vitaminom B6, odličan je izvor željeza i vlakana, a prikladna je i za osobe koje boluju od celijakije jer ne sadrži gluten. Ukratko, riječ je o zdravoj i ukusnoj namirnici koja je izuzetno jednostavna za pripremu i primjerena za sve koji žele izgubiti suvišne masne naslage, odnosno učvrstiti svoje tijelo.
#2 HELJDA
Kad smo već krenuli sa pseudo žitaricama, ne smijemo zaboraviti na heljdu koja je kao i kvinoja jako kvalitetan izvor kompleksnih ugljikohidrata, vlakana i vitamina B6. U društvu ostalih žitarica, heljda drži tron jer ima najveći udio antioksidanta, što je odličan podatak za sve koji žele poboljšati osjećanje.Heljda je poznata i po još jednoj fantastičnoj kvaliteti - uravnotežuje nivo šećera u krvi, što je jako važno za sve koji se bore s prekomjernom težinom ili šećernom bolesti.
Od heljde možete napraviti brojna jela, a jedno od najprepoznatljivijih su definitivno palačinke od heljdinog brašna.
#3 BOROVNICE
Treće mjesto na današnjoj ljestvici zauzima namirnica koja je, prema mom mišljenju, najukusnija od svih. Borovnice su, kao i heljda, skladište antioksidansa i vrijede za jednu od supernamirnica jer sadrže veliku količinu vitamina i minerala. Istraživanja su pokazala da su borovnice glavni “stražar” koji štiti tijelo od oksidativnih oštećenja, odnosno od nastanka slobodnih radikala.Najčešće si ih priuštim u prijepodnevnim satima za užinu, u kombinaciji s posnim sitom i cimetom.
#4 SLANUTAK
Sljedeći na popisu namirnica koje predstavljaju izvor zdravih, kvalitetnih ugljikohidrata i bjelančevina je slanutak. Pozitivno utječe na zdravlje srca i brine za uravnoteženu probavu. Što se okusa tiče, možete mi vjerovati da uz malo mašte možete napraviti fantastičan zalogaj, što smo dokazali s receptom objavljenim OVDJE, koji je izazvao oduševljenje.#5 SMEĐA RIŽA
Za kraj još namirnica koju bez imalo muke možete dodati brojnim jelima. Zbog relativno niskog glikemijskog indeksa i pozitivnog utjecaja na nivo šećera u krvi, savjetujem da se smeđa riža pojavljuje na vašem jelovniku u umjerenim količinama.Kao i većina ostalih nabrojanih namirnica, smeđa riža sadrži vlakna. Također je bogat izvor magnezija i bakra, kojeg u našoj prehrani uglavnom fali. Ne smijemo zaboraviti da smeđa riža ima ovojnicu koja sadrži fitinsku kiselinu (organska kiselina u koju je vezan fosfor), zato ju je potrebno namakati, isprati i duže kuhati.
Iskoristi ovu jedinstvenu priliku i pobijedi u ratu protiv masnih naslaga jednom zauvijek.– > klikni za pregled ove besplatne prezentacije
Eto ga! Sad sam vam predstavio još 5 namirnica koje i sam redovito uključujem u svoj jelovnik i koje sadrže kvalitetne ugljikohidrate. Pobrini se da se nađu i na tvom tanjuru, ok?
Ako imaš neki super recept, preporučam se, jer volim eksperimentirati s novim okusima i načinima pripreme, kao i moji štićenici unutar FT30 koji me svojim inovativnim pristupom i raznolikim mirodijama i začinima uvijek iznova iznenade. ;) Poznaješ li nekoga tko želi izgubiti koji kilogram ili samo učvrstiti svoje tijelo? Preporuči mu ovu objavu i pomogni mu da dođe do super rezultata. Nemoj nas zaboraviti slijediti na Facebooku, Instagramu i ostalim društvenim mrežama na kojima s vama dijelim sve super novosti, zdrave recepte i besplatne treninge.IZVORI: Effect of quinoa seeds (Chenopodium quinoa) in diet on some biochemical parameters and essential elements in blood of high fructose-fed rats. – Paśko P, Zagrodzki P, Bartoń H, Chłopicka J, Gorinstein S. Antioxidant activity and total phenolics in selected cereal grains and their different morphological fractions. – Zieliński H, Kozłowska H. Diets supplemented with chickpea or its main oligosaccharide component raffinose modify faecal microbial composition in healthy adults. – Fernando WM, Hill JE, Zello GA, Tyler RT, Dahl WJ, Van Kessel AG.