Omega-3: Hvale ih i liječnici, ali ne znaju gdje se skriva zamka
Trebam iskreni odgovor! Jeste li u zadnjih tjedan dana jeli ribu, morske plodove, chija sjemenke ili sjemenke gorušice?
Ako je vaš odgovor NE, obavezno ostanite uz mene jer jako ugrožavate svoje zdravlje. Čega vam točno fali i zašto je to što vam fali temelj zdravlja i fit tijela, saznat ćete u samo nekoliko minuta na portalu goldentree.hr
Možda je ovo malo dramatičan uvod, ali stvar je puno ozbiljnija nego što mislite. Znanstvenici su napravili preko 20.000 istraživanja i ustanovili da razlog za brojne bolesti današnjeg vremena leži u nedostatku jedne od masnih kiselina u našoj prehrani. Tako je!
Govorim o omega-3 masnim kiselinama koje hvale gotovo svi: liječnici, farmaceuti, nutricionisti. One su protuteža omega-6 masnim kiselinama kojih u zadnje vrijeme u našoj prehrani ima previše. Moglo bi se reći da je ovo jedno od rijetkih područja u kojem je mišljenje svih stručnjaka ujednačeno, bez iznimke.
Za razumijevanje današnje objave ključne su 2 činjenice poduprte istraživanjima:
Omega-3 masne kiseline su nužne za nesmetano djelovanje organizma
Ključne su za:
- nesmetano djelovanje krvnih zrnaca, koja su osnovna jedinica organizma
- daju impuls za izgradnju hormona koji utječu na to kako se osjećate
- smanjuju rizik od infarkta jer snižavaju razinu triglicerida u našem organizmu
- poboljšavaju kvalitetu vida
- pozitivno utječu na ljepotu kože
- štite mišićno tkivo koje je pod konstantnim naporom
- poboljšavaju kognitivne sposobnosti,
- djeluju protuupalno,
- prema nekim istraživanjima, pospješuju metabolizam, odnosno upotrebu suvišnih masnoća
Tijelo omega-3 masne kiseline, za razliku od većine ostalih, ne može proizvoditi samo, što znači da ih sami moramo pribaviti pravilnom prehranom
I sada glavno pitanje - gdje se skrivaju omega-3 masne kiseline i zašto ih još nema na vašem jelovniku? Vjerojatno dobivate određenu količinu spomenutih masnih kiselina jer se nalaze u tuni, lososu, skuši, lisnatom povrću, nekim algama i sjemenkama. No, pitanje je je li količina omega-3 kiselina koje konzumirate dovoljna da biste osjetili pozitivne posljedice?
S obzirom na to da većina ljudi ne unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina putem klasične prehrane, svoju ulogu u zadnje vrijeme sve više igraju dodaci prehrani koji pomažu da naše tijelo dobije sve što mu je potrebno.
Ali oprez! Nisu svi dodaci omega-3 koje kupujete u dućanu, na internetu ili u ljekarni isti. Ni pod razno! Većina dodataka s ribljim uljem na tržištu sadrže premalo esencijalnih masnih kiselina Omega-3 (EPK in DHK), da bi djelovali učinkovito. Ukoliko se odlučite na kupovinu pogrešnih dodataka, novac bacate u vjetar jer su sastojci očajni.
Još jedan veliki problem kod proizvođača je to da ne koriste čisto riblje ulje. To znači da ulje sadrži teške metale, toksine i ostalu prljavštinu koji mogu jako štetiti zdravlju. Osim toga, većina je ribljeg ulja u kapsulama u obliku koji naše tijelo teže apsorbira. Taj se oblik zove “Ethyl-ester” (EE), koji je puno jeftiniji za proizvodnju od prirodnog, trigliceridnog (TG) oblika.
Upravo smo s tom namjerom zajedno oblikovali najkvalitetnije kapsule masnih kiselina Omega-3 u Hrvatskoj. Za razliku od ostalih su u trigliceridnom obliku, što znači puno bolju apsorpciju, da ne sadrže teške metale, toksine i dioksine, i ono najvažnije - udio masnih kiselina je čak 70%. Ako ih usporedite s ostalima, imat ćete osjećaj da svi drugi pokušavaju napraviti budalu od vas jer je njihov udio puno niži.
Kao što vidite, postoje jednostavna rješenja koja će vas učiniti zdravijima, dati vam više samopouzdanja i napuniti vas energijom.
IZVORI: Discovery of essential fatty acids. - Spector AA, Kim HY. LOmega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: The Way Forward in Times of Mixed Evidence- Karsten H. Weylandt, Simona Serini, Yong Q. Chen, Hui-Min Su, Kyu Lim, Achille Cittadini, and Gabriella Calviello