Nema boljeg nego kad zamiriše domaći kruh! I još je i zdrav! :) Ovaj je kruh provjereno dobar i nakon nekoliko dana zadržava svježinu, rahlost i mekoću, a uz to je zdrav jer je lagan za probavu.
Vrijeme pripreme: 10 min Vrijeme pečenja: 50 min Ukupno: 60 min
Sastojci:
– 400 g pirovog punozrnatog brašna,
– 2 šake zobenih pahuljica,
– 150 ml mineralne vode,
– 2.5dl vode,
– 2 žličice maslinovog ulja,
– 1 žličica sode bikarbone,
– sezam za dekoraciju,
– sol.
Priprema:
U posudi izmiješamo (kuhačom) punozrnato pirovo brašno, zobene pahuljice, mineralnu vodu, vodu, maslinovo ulje, sodu bikarbonu i sol. Nemojte se preplašiti, masa je dosta ljepljiva i takva mora ostati kad ju stavljamo peći.
Pekač obložimo papirom za pečenje i na njega istresemo masu. Masu poravnamo kako bi se jednakomjerno digla i sve posipamo sezamom.
U pećnicu koju smo prethodno zagrijali na 180 stupnjeva Celzijevih položimo pekač i pečemo 30 minuta. Nakon toga smanjimo temperaturu na 160 stupnjeva i pečemo još 20 minuta.
Kad je kruh pečen, po kori ga malo namažemo hladnom vodom i zavijemo u vlažnu krpu. Ohlađeni kruh zavijemo u suhu krpu. U toj krpi neka ostane dok ga se ne pojede, jer tako zadržava rahlost i mekoću.
Dobar tek ;)