Nedostaje li ti more? Miris svježe pečene ribe ili škampa? Priznajem, mene je ovih dana uhvatila nostalgija za svježe pripremljenom morskom hranom, zato sam odlučio napraviti rižoto s mediteranskim kozicama.
Vrijeme pripreme: 5 min Vrijeme kuhanja: 20 min Ukupno: 25 min
Sastojci:
– 200-250g smeđe riže,
– 1,5 dl bijelog vina,
– 0,5 l riblje jušnog temeljca (ili BIO jušna kocka),
– 350 g kozica (može i s oklopom),
– 1 luk,
– 2 češnja češnjaka,
– peršin,
– maslinovo ulje,
– parmezan,
– papar,
– sol,
– prstohvat mediteranskih začina
Priprema:
Na maslinovom ulju popržimo luk. Dodamo kozice, malo popržimo da ispari višak tekućine i dodamo češnjak, da zamiriše. Zatim dodamo rižu, popržimo ju da malo postakli, ulijemo vino i kuhamo dok tekućina ne ispari. Dodajemo vrući jušni temeljac, dovoljno da je riža pokrivena. Kad riža upije tekućinu, ponovno dodamo temeljac i mediteranske začine, zatim ponovno podlijemo temeljcem, dodamo peršin i pokrijemo. Kuhamo na način da se malo krčka, te na kraju po potrebi posolimo i popaprimo. Ostavimo da odleži 5-10 minuta i poslužimo s parmezanom.
Dobar tek ;)