Grčki jogurt - prehrambeni hir ili supernamirnica?
Samo u prošloj godini Sjedinjene Američke države su na njegov račun ostvarile preko 3.7 milijarde $ prometa.
Trenutno glasi kao najomiljeniji mliječni proizvod na svijetu.
A kad o određenim proizvodima počnu govoriti i liječnici… tad znamo da je stvar ozbiljna.Ako i tebe zanima zašto je cijeli svijet poludio za njim, kako ti može pomoći pri tjelesnoj preobrazbi i koji točno izabrati, onda ti s najvećim veseljem kažem da si u pravo vrijeme na pravom mjestu.
U današnjoj objavi odgovaram na sva pitanja povezana s njim i objašnjavam što ga čini toliko posebnim.
Dame i gospodo, predstavljam vam kralja mliječnih proizvoda, GRČKI JOGURT.ZA RAZLIKU OD OSTALIH, NIJE SAMO PREHRAMBENI HIR
Senzacija posljednjih nekoliko godina koja za razliku od srodnih proizvoda konstantno dobiva na broju obožavatelja je prava iznimka.
Riječ je o namirnici koja je opravdala svoj ugled i praktički preko noći dobila pozornost brojnih stručnjaka. Mislim na liječnike, nutricioniste, trenere i ostale.
Pitanje je, zašto? Što ga čini tako posebnim? Pravi grčki jogurt za razliku od običnoga ima puno bogatiju, kremastu teksturu koja je posljedica specifične obrade. Tradicionalna metoda ocjeđivanja je ta uz pomoć koje se odvaja većina sirutke, što konkretno utječe na sam sastav grčkog jogurta.To je zato što za proizvodnju jedne jedinice odnosno jedne čašice jogurta trebamo čak četiri jedinice mlijeka.
I sad trebam vašu potpunu pozornost!
TRIK ZBOG KOJEG GOVORIMO O JOGURTU NA “STEROIDIMA”
Točno je ovaj podatak taj koji grčki jogurt stavlja na pobjednički tron.
Dozvolite da objasnim stvar.
Zbog spomenutog načina obrade, grčki jogurt za razliku od običnog sadrži približno 3x više bjelančevina, udio šećera ili laktoza (mliječni šećer) je znatno niži, a kao točka na i, on je i jako lako probavljiva namirnica.
To znači da smo zbog spomenutog trika u fazi obrade dobili izvrstan zalogaj koji pozitivno utječe na preobrazbu, osjećanje i zdravlje.
Ne vjerujete mi? Nema problema.Znam da ću vas uvjeriti uz pomoć sljedećih činjenica.
SADRŽI IH PUNO, ZATO JE TVOJE TIJELO TAKO FIT
Kao što smo već spomenuli, grčki se jogurt može pohvaliti visokim udjelom bjelančevina. To znači da se u 100 grama proizvoda skriva između 9 i 11 grama spomenutih makronutrijenata.Brojna istraživanja su pokazala da pojedinci koji konzumiraju dovoljno bjelančevina primjećuju puno pozitivnih promjena.
Između ostalog:- čvršće, fit tijelo,
- lakše prevladavaju napadaje gladi,
- pospješen metabolizam odnosno brža probava,
- dulje vremena ostaju siti, a kroz dan konzumiraju manje kalorija.
To znači da grčki jogurt pozitivno utječe na tjelesnu preobrazbu i na osjećanje.
JEDNOSTAVNIH IMA JAKO MALO, ŠTO JE DOVOLJAN RAZLOG ZA VESELJE
Sadrži puno bjelančevina s jedne strane, i jako malo šećer odnosno ugljikohidrata s druge strane.Da ne bi bilo zabune, to nije loša vijest.
Taj je podatak jako važan za sve koji žele izgubiti suvišne masnoće i pobjeći od napadaja gladi.
U slučaju da konzumiramo hranu koja ne sadrži puno jednostavnih šećera odnosno jednostavnih ugljikohidrata, hormon inzulin ostaje pod kontrolom. Riječ je o hormonu koji se probudi kad je vrijeme za skladištenje energije.Svi znamo da, ako je u opticaju previše energije, ona se skladišti točno tamo gdje to najmanje želimo. To je u obliku suvišnih masnoća.
BRŽA PROBAVA, LJEPŠA FIGURA
Možda sve skupa zvuči kičasto, ali super kvalitetama grčkog jogurta nema kraja.
Uz nabrojana svojstva, grčki jogurt sadrži i dobre bakterije. Tako je!
Zapravo, riječ je o probioticima koji uravnotežuju vašu crijevnu floru.
Ravnoteža u vašem probavnom traktu igra ključnu ulogu pri:- probavi,
- djelovanju imuniteta,
- smanjenju rizika za nastajanje brojnih bolesti,
- sprečavanju debljanja.
VITAMIN KOJI DIKTIRA VAŠE ZDRAVLJE
Kao točka na i, u grčkom jogurtu se nalazi još jedno iznenađenje, vitamin B12.
Riječ je o jako važnoj namirnici u vašoj dijeti na koju velik broj ljudi zaboravlja. Prije svega, igra važnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, pozitivno utječe na djelovanje vašeg mozga i živčanog sustava.
Prije nego što pobjegnete u trgovinu…
… i kupite zalihu, još jedna jako važna informacija.
Grčka zastava ili slika prekrasnih otoka na poklopcu ne znači da je riječ o pravom grčkom jogurtu ili kvalitetnom proizvodu.
Često je riječ o klasičnoj navlakuši ili zamki u koju nas konstantno love određeni proizvođači kojima nije stalo do kvalitete.
Kako biste to izbjegli, savjetujem vam da prije kupovine pogledate deklaraciju proizvoda i uvjerite se u sadržaj bjelančevina i šećera te nikad ne izaberete onaj s raznim okusima i dodacima.Ako želite začiniti obrok, predlažem da pravom grčkom jogurtu dodate još muesli!
Osobno najviše volim mješavinu zobenih i pirovih pahuljica s cimetom, vanilijom, chia i lanenim sjemenkama, kojim dodam još par badema, brusnica, goji jagoda i kokosa.
Ta mješavina je prava bomba super namirnica, odličnog ukusa i super gorivo za tijelo. S njom ti nikad neće ponestati energije i pritom ćeš se još pobrinuti za odličan nivo krvnog šećera, super probavu, vitamin E, dobar imunološki sustav i još mnogo toga.
Znam da nije lako sve ovo sam pripremiti...
Zato možeš do moje omiljene mješavine doći preko mog web shopa.
Sve što moraš je da skočiš u moju web trgovinu i naručiš Golden TREE Fit Muesli.Nalaze se ovdje:
=> https://www.goldentree.hr/shop/proizvod/pahuljice-fit-musli/Ako se u vezi grčkog jogurta pojavi neko pitanje, s najvećim ću vam veseljem odgovoriti na njega.
Ako niste sigurni jeste li kupili pravi grčki jogurt ili ne, molim vas da mi u komentar zalijepite sliku deklaracije i iskomentirat ću vaš odabir.
VIRI: The gut microbiota and inflammatory noncommunicable diseases: associations and potentials for gut microbiota therapies. - West CE, Renz H, Jenmalm MC, Kozyrskyj AL, Allen KJ, Vuillermin P, Prescott S7 Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. - Marco ML, Heeney D, Binda S, Cifelli CJ, Cotter PD, Foligné B, Gänzle M, Kort R, Pasin G, Pihlanto A, Smid EJ, Hutkins R. Vitamin B12 among Vegetarians: Status, Assessment and Supplementation. - Rizzo G, Laganà AS, Rapisarda AM, La Ferrera GM, Buscema M, Rossetti P, Nigro A, Muscia V, Valenti G, Sapia F, Sarpietro G, Zigarelli M, Vitale SG. Functional Properties of Microorganisms in Fermented Foods. - Tamang JP, Shin DH, Jung SJ, Chae SW. Probiotics and medical nutrition therapy. - Brown AC, Valiere A.