Prirodni probiotici: koje namirnice ih sadrže najviše?
Mikroorganizmi: Užasneš li se kad pomisliš na njih? Često ih povezujemo s bolestima, ali to nije tako.
Ljudi ih tisućljećima koriste za svoje dobro. Imaju važnu ulogu u fermentaciji hrane tako da možeš uživati u okusu jogurta, sira, kiselog kupusa, vina ili omiljenog piva.
No, to nije sve…
Moderna farmaceutska industrija i njezini divni izumi, poput antibiotika, vitamina i enzima, ne bi bili u takvim razmjerima da ne znaju iskoristiti potencijale ovih sićušnih stanovnika našeg planeta.
SADRŽAJ:PROBIOTICI ILI PREBIOTICI?
Probiotici i prebiotici djeluju usklađeno u tijelu.
Probiotici su specifični mikroorganizmi koji pomažu u regulaciji crijevne flore i na taj način igraju važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Prebiotici su malo manje poznati, ali ništa manje važni. To su tvari koje pomažu probioticima da rastu, množe se i aktivno rade sve što pridonosi našem zdravlju i vitalnosti.Znaš li da u tijelu obitava čak 1014 bakterija?
Većina ih je udobno smještena u crijevima, pa hrana koju jedeš može snažno utjecati na njihovu dobrobit, a posljedično i na tebe.
Početkom 20. stoljeća dobitnik Nobelove nagrade, ruski znanstvenik Ilja Iljič Mečnikov, postavio je teoriju da bi veća količina fermentiranog (kiselog) mlijeka koje sadrži Lactobacillus mogla poboljšati, pa čak i produžiti život. Ako se pitaš kako je to moguće, reći ću ti da probiotici u hrani potiču dobre bakterije u crijevima i suzbijaju djelovanje principa, zbog kojih se osjećaš loše.To su potvrdili i FAO i WHO. Sve od tada, prodaja namirnica bogatih s probioticima, vrtoglavo raste.
ULOGA PROBIOTIKA U TIJELU
Koji su glavni učinci, koje imaju probiotici na tvoje zdravlje i dobrobit?
- Jači imunološki sustav,
- bolja probava,
- više energije, budući da se tvori više vitamina B12,
- savladavanje kandide,
- poboljšana tekstura kože,
- manje prehlada i gripe,
- lakše reguliranje tjelesne težine.
Pogledajmo nekoliko najukusnijih prirodnih probiotika koje možeš pronaći u hrani …
NAJBOLJI PRIRODNI PROBIOTICI
KISELI KUPUS
Kiseli kupus dobiva se fermentacijom svježeg kupusa. Ovim postupkom kupusu se dodaje ogromna količina probiotika u obliku korisnih bakterija.Ako želiš sačuvati što više zdravstvenih dobrobiti kiselog kupusa, onda ti predlažem da ga jedeš sirovog.
Bakterije u kiselom kupusu prilagođene su životu u kiseloj sredini, što znači da lako mogu preživjeti težak put kroz želudac, sve do crijeva.
Osim probiotika, ne smiješ zanemariti ni druge važne elemente u kiselom kupusu, poput vlakana, vitamina C i K te željeza.KEFIR
Kefir je na prvi pogled vrlo sličan jogurtu, ali krije tisuće godina stare tajne fermentacije mlijeka.
Dolazi s Kavkaza i Turske, gdje su oduvijek poštovali kefirna zrna i probiotike koje sadrže.
Prema nekim nagađanjima, kefir je ključni faktor da ljudi na Kavkazu dožive izuzetnu dob. Tko bi znao?
U čašici kefira možeš pronaći 10 do 30 sojeva različitih probiotika. Budući da se proces fermentacije temelji na kvascima i bakterijama koje temeljito prerađuju mlijeko, kefir može sadržavati manje laktoze od jogurta, što je odlična vijest za one osjetljivog želuca.KRUH SA SUHIM PIVSKIM KVASCEM
Kao što smo primijetili, fermentacija je oduvijek bila odličan način očuvanja hrane. Pečenje kruha sa suhim pivskim kvascem također je jedan od tih tradicionalnih postupaka.
Gastrointestinalni problemi poput sindroma iritabilnog crijeva, netolerancije i alergija oživjeli su ovaj proces.
Tako imamo još jednu namirnicu koja zbog fermentacije sadrži nekoliko korisnih elemenata u obliku probiotika, zahvaljujući kojima je kruh lakše probavljiv, a crijeva su uravnotežena i zadovoljna.
KOMBUCHA
Kombuča je ponovno odkrita pijača s približno 2000 let dolgo zgodovino, ki izvira iz Japonske. To je crni ili zeleni čaj u koji se dodaje šećer, SCOBY ili kombucha gljiva (simbiotska kolonija bakterija i kvasaca) i ostavlja da fermentira.
Napitak nakon fermentacije sadrži polifenole čaja, aminokiseline, vitamine, enzime i naravno veliku količinu probiotika. Osvježavajućeg je, blago pjenušavog okusa, a oni koji je redovitu piju, kunu se da im značajno poboljšava probavu.Ne smijemo zaboraviti da kombucha sadrži i nešto alkohola, pa je konzumacija podložna sličnim preporukama kao i za ostala alkoholna pića.
Ako u određenom vremenskom razdoblju ne možeš dobiti dovoljno zdrave i uravnotežene hrane, koja bi uz ostale nutrijente sadržavala dovoljno probiotika, svakako je dobro posegnuti za dodacima prehrani.
Pobrini se da dodatak sadrži prirodnu mješavinu što više različitih probiotika. Najveću korist možeš očekivati od kapsula, jer njihova ovojnica štiti osjetljive kulture od preživjele želučane kiseline i žuči.
I sam uzimam prirodne probiotike u obliku kapsula. Svako jutro uzmem jednu kapsulu Complete Biotics, jer znam da će tako moja crijeva raditi onako kako treba.Osiguraj si i ti svoju pošiljku i javi mi kakvi su rezultati nakon prvih mjesec dana.